FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 15. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska agencija za elektroničke komunikacije (HAKOM) je zbog velikog zanimanja do 20. kolovoza produljila rok za podnošenje ponuda na natječaj za dodjelu državnih potpora za brzi razvoj širokopojasnih mreža na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i na otocima, izvijestili su danas iz HAKOM-a. Taj je natječaj HAKOM objavio sredinom ožujka sa rokom za predaju ponuda 15. lipnja, no, zbog velikog zanimanja rok za predaju ponuda je produljen do 20. kolovoza u 13 sati kada će se obaviti i javno otvaranje ponuda. U skladu s novim terminima natječaja, iz HAKOM-a kao termin za odluku o dodjeli općih poticajnih sredstava najavljuju 28. rujna. Potpore u ukupnom iznosu od 50 milijuna kuna dodijelit će se u razdoblju od 2012. do 2016. godine za izgradnju infrastrukture za širokopojasni pristup školama, zdravstvenim ustanovama i objektima vatrogasnih zajednica koje trenutno nemaju osiguran pristup infrastrukturi za brzi internet, a nalaze se na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima ili otocima, navode iz HAKOM-a.

ZAGREB - Oko 70 posto računalnih korisnika u Hrvatskoj nabavljalo je piratski softver kojeg su pritom neki koristili stalno, a neki povremeno, rezultat takvog ponašanja je stopa softverskog piratstva od 53 u Hrvatskoj prošle godine, a komercijalna vrijednost tog nelicenciranog softvera iznosi 380 milijuna kuna. Objavio je to danas hrvatski ogranak međunarodnog udruženja Business Software Alliance (BSA) u sklopu predstavljanja devete po redu Globalne godišnje studije o softverskom piratstvu za prošlu godinu, a koju je BSA izradio u suradnji s analitičkim kućama IDC i Ipsos Public Affairs. Globalna stopa softverskog piratstva prošle je godine ostala na 42 posto, a komercijalna je vrijednosti nelicenciranog softvera iznosila 340 milijardi kuna. Stopa softverskog piratstva ili udjela nelicenciranog softvera u Hrvatskoj od 53 posto za 1 posto je manja nego je bila prošle godine, i to je zapravo prvi put da je nakon više godina zabilježen njen pad. No, komercijalni gubitak uzrokovan korištenjem nelicenciranog softvera u Hrvatskoj je u porastu, sa 70 milijuna dolara u 2010. na 74 milijuna dolara u prošloj godini. Od 24 zemlje srednje i istočne Europe, gdje je prosječna stopa softverskog piratstva 62 posto, Hrvatska je 2011. imala 6. najnižu stopu piratstva. No, situacija je znatno lošija u usporedbi s 27 zemalja EU-a, po kojoj Hrvatska ima 8. najvišu stopu. Zadnja je Bugarska sa stopom od 62 posto, dok najnižu stopu piratstva od 20 odnosno 23 posto imaju Luxemburg i Austrija.

ZAGREB - Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks u ožujku je zabilježio smanjenje vrijednosti za 0,48 indeksnih bodova u odnosu na veljaču, što je osmo uzastopno smanjenje mjesečne vrijednosti tog indeksa, izvijestili su danas iz Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) u kojemu očekuju pad BDP-a u prvom tromjesečju, što će značiti i novi ulazak hrvatskog gospodarstva u recesiju. Ta promjena vrijednosti CEIZ indeksa sugerira da je u ožujku ove godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo dodatno usporavanje aktivnosti u odnosu na posljednje tromjesečje 2011. godine te u odnosu na početak ove godine, ističu iz EIZ-a. "S obzirom da je CEIZ indeks zabilježio smanjenje vrijednosti u prva tri mjeseca ove godine, može se očekivati pad desezonirane vrijednosti BDP-a u prvom tromjesečju 2012. Budući da se desezonirana vrijednost BDP-a smanjila u zadnjem tromjesečju 2011. godine, smanjenje vrijednosti BDP-a u prvom tromjesečju ove godine istovremeno znači i novi ulazak hrvatskoga gospodarstva u recesiju", navodi se u obavijesti Ekonomskog instituta, čiji su analitičari razvili taj mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa.

ZAGREB - Postojeći dioničari Instituta IGH u postupku povećanja temeljnog kapitala u prvom krugu upisali su 1.700 novih dionica, objavio je na Zagrebačkoj burzi Institut IGH koji je danas objavio i javni poziv za drugi krug upisa 263.300 novih dionica. Glavna skupština IGH je krajem travnja donijela odluku o dokapitalizaciji tako da se temeljni kapital sa 63,4 milijuna kuna povećava na najviše 169,4 milijuna kuna i to uplatom u novcu, izdavanjem 265.000 novih redovnih dionica. Odlukom skupštine utvrđeno je da se nove dionice izdaju po cijeni od 760 kuna po dionici, u dva kruga, uz djelomično isključeno pravo prvenstva postojećih dioničara i to uvjetom uplate za upisane dionice iznosa koji po ulagaču ne smije biti manji od 50 tisuća eura. Kako su objavili iz IGH, u prvom su krugu postojeći dioničari upisali i uplatili ukupno 1.700 novih dionica. To je 0,64 posto planiranog izdanja od 265.000 novih dionica. IGH je danas objavio javni poziv za drugi krug kojim poziva sve zainteresirane ulagače na upis novih dionica koje nisu upisane u prvom krugu, odnosno za upis 263.300 novih dionica. Upis će trajati pet dana, od 16. do 21. svibnja. Odlukom skupštine izdanje novih dionica smatrat će se uspješnim ako se upiše i uplati najmanje 35 posto ukupnog iznosa izdanja, odnosno najmanje 92.750 novih dionica.

ŠIBENIK - Četvrti po redu Adriatic Boat Show u organizaciji Nautičkog centra Prgin održat će se od 17. do 20. svibnja u šibenskoj Marini Mandalina, izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije Nikola Krasić iz NCP grupe. Sajam je ove godine okupio oko sto sudionika koji će izložiti oko 60 jahti, od kojih je većina iznad 16 metara duljine, kazao je Krasić. Kao jednu od zanimljivosti izdvojio je i dio sajma koji će u potpunosti biti posvećen charter jahtama s posadom. Više od 25 charter jahti od 16 do 55 metara duljine privukle su 50-ak stranih agenata koji dolaze iz čak 14 zemalja, naveo je.

ZAGREB - Pad dioničkih indeksa Zagrebačke burze nastavlja se sedmi trgovinski dan za redom, Crobex je danas oslabio za 0,41 posto, na 1.756,27 bodova, a Crobex10 za 0,49 posto, na 971,41 bod. Redovni promet Burze iznosio je 10,6 milijuna kuna, a svega su dvije dionice imale milijunske promete. Promet od 3,4 milijuna kuna ostvarila je dionica HT-a čija je cijena porasla 0,56 posto, na 201,51 kunu. Povlaštenih dionica Adris grupe protrgovano je za 1,7 milijuna kuna, uz pad cijene za 0,88 posto, na 225,01 kunu. Po prometu slijede dionice Zagrebačke banke sa 874,3 tisuće kuna, a cijena im je pala za 1,64 posto, na 39 kuna. Dionice Ingre bilježe pad cijene za 6,62 posto, na 6,49 kuna, a ostvarile su promet od 665,5 tisuća kuna. Zagrebačka je burza dionicu Ingre razvrstala u segment promatranja radi obavijesti te tvrtke o blokadi računa. Ingra je, naime, jučer izvijestila da je makedonska Agencija državnih cesta raskinula ugovor s Ingrom o izgradnji magistralne ceste Štip-Strumica i naplatila garanciju što je rezultiralo blokadom računa Ingre. Ingra je trenutno u postupku rješavanja blokade sa svojom poslovnom bankom, naveli su iz te tvrtke objašnjavajući da je riječ o ugovoru iz ožujka 2009. godine u vrijednosti od 50,9 milijuna kuna te da je Ingra do sada odradila i uspješno naplatila 85 posto ugovorenih radova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙