FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 29. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

JANGON

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon doputovao je u nedjelju u posjet Minamaru kako bi ohrabrio njegovu vladu da provede daljnje demokratske reforme i postigne mirovne sporazume s pobunjenicima. Ovo je prvi Banov posjet Minamaru otkako je prošle godine završila pedesetogodišnja brutalna vladavina vojnog režima u Mianmaru zbog koje je ta zemlja bila u međunarodnoj izolaciji. "Mi vidimo da se Minamar ponovno otvara svijetu", rekao je ranije Ban u New Yorku dodajući da je taj "novi početak još uvijek krhak". Ban će kasnije u nedjelju otputovati iz Jangona u glavni grad Naypyitaw. Tijekom boravka u Mianmaru posjetit će sjevernu državu Shan, jednu od najvećih regija na svijetu, u kojoj se uzgaja opium, a Ujedinjeni Narodi su pokrenuli program za eliminiranje uzgoja maka i pomoć stanovništvu da se preusmjeri na druge poljoprivredne kulture. U utorak se ponovno vraća u Jangon kako bi se sastao sa Suu Kyi.

BEJRUT

U nasilju u subotu u Siriji poginulo je najmanje 32 ljudi, od kojih su 22 ubile vladine snage i 10 dezertera u sukobima s redovnom vojskom, prema posljednjim podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH). Civili su ubijeni u raznim pokrajinama, 8 u Hami, 2 u Homsu, 3 u Idlebu blizu turske granice, 4 u Alepu, 4 oko Damaska i 1u Raki. Deset dezertera je ubijeno u sukobima u regiji Damaska, prema OSDH-u. Službena agencija Sana je objavila da su redovne postrojbe odbile pokušaj infiltracije jedne oružane terorističke skupine s mora u Latakiju dodajući da je u tim sukobima poginulo više vojnika i terorista, ne navodeći točan broj.

BOGOTA

Francuski novinar je nestao u subotu nakon napada gerile Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (Farc) u kojem je poginulo 15 vojnika na jugu zemlje, prema informacijama tiska. "U sukobima je bilo žrtava, ali ne možemo potvrditi podatke iz tiska", rekao je jedan neimenovani vojni izvor, prenosi AFP. Pet vojnika je ranjeno. Romeo Langlois, dopisnik informativnog kanala France 24 iz Kolumbije, nestao je s vojnicima tijekom akcije protiv narko bandi u državi Caquetta. Jedan diplomat francuskog veleposlanstva u Bogoti je potvrdio da je novinar bio s vojnom jedinicom u operaciji suzbijanja droge koju je napao Farc. Dodao je da vlasti traže nekoliko nestalih tijekom tog napada, među kojima i francuskog novinara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙