FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: oštar pad terminskih indeksa

NEW YORK, 14. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su oštro pali, prateći negativna kretanja na ostalim najvažnijim svjetskim burzama uslijed neizvjesne političke situacije u Grčkoj i straha od produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 14,00 sati na gubitku 90 bodova, a tehnološki Nasdaq 20,25 bodova.

Istodobno, terminski S&P 500 oslabio 10,3 bodova, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Ni tjedan dana nakon izbora u Grčkoj nije formirana nova vlada. Danas se nastavljaju pregovori o koalicijskoj vladi, a sadašnja politička blokada mora se prevladati do četvrtka, inače će se u lipnju održati novi parlamentarni izbori.

Investitorima se čini da je Grčka sve bliže izlasku iz eurozone zbog protivljenja strogim mjerama štednje dogovorenima u sklopu financijske pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda toj zemlji.

Brine ih i gospodarsko usporavanje Kine. Odluka tamošnjih vlasti da smanji obveznu pričuvu bankama za 0,5 postotnih bodova uobičajeno se smatra poticajnom za tržište. Sada su u prvi plan izbile zabrinutosti oko daljnjeg gospodarskog usporavanja tog drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Dodatno, i industrijska proizvodnja u eurozoni u ožujku je pala 2,2 posto na godišnjoj razini, četvrti mjesec zaredom. Tako loš podatak najavljuje klizanje eurozone u recesiju.

Najviše su na udaru prodaja dionice kompanija senzitivnih na gospodarske cikluse poput banaka i proizvođača sirovina. Tako je u elektroničkom predtrgovanju cijena dionice Morgan Stanleya pala 2,3 posto, na 14,6 dolara, a proizvođača aluminija Alcoe 1,2 posto, na 8,95 dolara.

Opće povlačenje investitora iz rizične imovine poput dionica i strateških roba vjerojatno će pritiskati S&P indeks, koji bi ponovno mogao testirati važnu tehničku razinu podrške na 1.340 bodova. Ukoliko se spusti ispod nje, to bi najavilo ubrzani pad tržišta.

„Svjetska tržišta oštro su pala zbog rastućih strahova oko eurozone, potencijalnog ulaska Europe u novu recesiju i zabrinutosti zbog globalnog gospodarskog usporavanja. Sve se vrti oko straha i toga hoće li tržište uspjeti ostati iznad razina podrške ili ne“, izjavio je Peter Cardillo , ekonomist pri Rockwell Global Captialu.

Na europskim burzama cijene dionica dotaknule su danas najnižu razinu u četiri mjeseca, ponajviše zbog grčke situacije. Londonski Ftse indeks, frankfurtski DAX i pariški CAC trenutno su u minusu između 2 i 2,5 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙