FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 11. svibnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Cijene naftnih derivata u utorak, 15. svibnja, mogle bi ponovno pasti, pri čemu bi motorni benzini mogli pojeftiniti za 30-ak lipa, a dizeli za oko desetak lipa, neslužbene su procjene nekih stručnjaka na temelju posljednjih podataka o kretanju cijena derivata na mediteranskom tržištu. Iako za točne promjene cijena treba pričekati ponedjeljak, 14. svibnja, kada će Ministarstvo gospodarstva objaviti najviše razine cijena naftnih derivata u iduća dva tjedna, ne bude li početkom idućeg tjedna većih korekcija kotacija na mediteranskom tržištu, cijene dizelskih goriva od utorka bi, po neslužbenim izračunima, mogle pasti za desetak lipa po litri, pa bi cijena eurodizela mogla pasti ispod 10 kuna po litri, a benzina za oko tri posto, ili 25-30 lipa, moguće i koju lipu više. Prema trenutno dostupnim, neslužbenim podacima, najviša cijena najprodavanijeg benzina, eurosupera 95 mogla bi od utorka pasti za 32 lipe, sa sadašnjih 10,99 kuna po litri na 10,67 kuna. "Trendovi na mediteranskom tržištu u posljednja dva tjedna ukazuju na to da su kotacije benzina i dizelskih goriva u padu. Kotacije benzina u značajnom su padu od gotovo 7 posto, što će se odraziti i na cijenu motornih benzina. Cijena dizelskih goriva također će biti niža, no ne tako značajno", kaže glavni ekonomist Ine Goran Šaravanja.

ZAGREB - Dobar 'impuls' prvosvibanjskih praznika, najave sa tržišta i raspored blagdana daje za pravo očekivati da će cijeli svibanj u hrvatskom turizmu biti bolji od lanjskog te da njegove pluseve neće smanjiti za sada još neizvjestan lipanj, istaknuo je v.d. direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić na skupu HTZ-a o stanju na stranim tržištima u sklopu sajma CroTour na Zagrebačkom velesajmu. Bulić je kazao i da rezultati za prva četiri mjeseca nisu pretjerano optimistični, ali i da su prva četiri mjeseca i inače simbolična u ukupnom godišnjem turističkom prometu. Ako svibanj prođe u skladu s dobrim najavama, uz srpanj i kolovoz te odličnu, također najavljenu posezonu, ova bi godina mogla ukupno donijeti dobar, pa i bolji fizički rezultat nego lanjska, smatra Bulić. Prema izlaganjima direktora HTZ-ovih predstavništava u najjačim zemljama za hrvatski turizam u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Sloveniji i Rusiji buking za Hrvatskom je dobar, na lanjskoj razini ili i nešto bolji.

SPLIT - Sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Basić jučer je donio rješenje o pokretanju stečajnog postupka u Dalmacijavinu, a ispitno i izvještajno ročište je zakazao za 6. rujna, do kada je stečajni upravitelj obvezan prikupiti sva potraživanja radnika i sve pristigle prijave drugih vjerovnika, doznaje se danas od Perice Mitrovića koji je postavljen za stečajnog upravitelja. "Na izvještajnom ročištu predložit ću nastavak stečaja, odnosno tijek kako će se stečaj voditi. Danas već imamo odbor vjerovnika koji je privremen, a treba donijeti odluke kako bi se nastavila proizvodnja do tog ispitnog ročišta", kazao je Mitrović. Neprekidna blokada računa Dalmacijavina traje ukupno 866 dana, a iznos blokade je 286 milijuna kuna. Obveze Dalmacijavina prema radnicima su iznose 17 milijuna kuna.

ZAGREB - Sindikalne središnjice pozdravljaju i podržavaju organizaciju prosvjeda 12M, pozivajući svoje članove da se u subotu, 12. svibnja, u 18 sati na Trgu bana Jelačića pridruže tom globalnom pokretu protiv bezdušnog svjetskog poretka u kojem sva moć i vlast pripada izrazito uskom krugu najbogatijih, dok je ostatak svijeta prisiljen živjeti po njihovom diktatu, priopćeno je danas iz sindikalnih središnjica. Hrvatska u tom pogledu nimalo ne zaostaje za svjetskim trendovima, ocjenjuju Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske. Građani su pod sve većim opterećenjem saniranja posljedica tuđih pogrešnih ekonomskih politika koje su dovele do krize, a ostvarenje Ustavom definirane socijalne države postaje sve dalji i sve manje dostižan ideal. "Najave iz Vlade navode nas na zaključak da će praksa svaljivanja tereta krize isključivo na leđa građana najvjerojatnije ostati jedini način konsolidacije državnih financija kroz daljnje umanjenje prava radnika, nezaposlenih i umirovljenika", kažu sindikati.

ZAGREB - Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u suradnji s Ministarstvom financija osiguralo je dodatnih pet milijuna kuna za provedbu Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita, priopćeno je iz tog ministarstva. Sredstva su osigurana preraspodjelom sredstava unutar proračuna Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Prema podacima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), od 16. ožujka do 10. svibnja ove godine zaprimljeno je 754 zahtjeva za subvencioniranjem stambenih kredita od kojih je odobreno 539. Predviđa se da će novih pet milijuna kuna biti dostatno za još otprilike 250 zahtjeva, navode iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

POREČ - Međunarodna izložba vina i vinarske opreme Vinistra 2012, koja je danas otvorena u sportskoj dvorani Žatika u Poreču, okupila je više od 130 izlagača - vinara, uljara, proizvođača žestokih pića i hrane te gotovo jednako toliko stručnjaka iz svijeta eno-gastronomije. Otvarajući 19. po redu Vinistru ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako je ova manifestacija odavno prerasla obilježja regionalnog događaja. Moramo pokrenuti poljoprivredu u pravom smjeru, a s hrvatskim proizvodom to je moguće. Trenutno imamo samo sedam autohtonih proizvoda s oznakama izvornosti pa je naše djelovanje i u smjeru zaštite naših kvalitetnih i vrhunskih proizvoda, poručio je ministar Jakovina koji je izrazio žaljenje što Hrvatska nije do sada maksimalno iskoristila sredstva iz pretpristupnih fondova. Do kraja 2013. godine imamo gotovo 1,2 milijarde kuna za iskoristiti. Nažalost nedostaje kvalitetnih projekata i dobre suradnje između institucija, rekao je Jakovina.

UMAG - Dvodnevni nacionalni festival oglašavanja IdejaX, koji je danas otvoren u Umagu, okupio je više od 1.000 sudionika iz Hrvatske i regije i 234 prijavljena kreativna rada koji se natječu za nagrade X i Mixx, izvijestili su organizatori. Na konferenciji za novinare održanoj u povodu otvorenja festivala Damir Ciglar, predsjednik Hrvatskog udruženja društava za tržišno komuniciranje (HURA), suorganizatora IdejeX, izrazio je zadovoljstvo što je više od tisuću kolega, oglašivača i predstavnika medijskih kuća prepoznalo značaj IdejeX i odlučilo doći u Umag. I više od 230 radova prijavljenih na natjecanje pokazuje da je oglašivačka industrija u Hrvatskoj i dalje vrlo dinamična i kreativna, kazao je. Ispred hrvatskog ogranka Europskog udruženja digitalnog i interaktivnog marketinga, koji je s HURA-om organizator festivala, Jan Jilek rekao je kako je siguran da će se i ove godine poslati ključnu poruku festivala, a to je da su kreativnost i inovativnost elementi na kojima marketinška industrija treba inzistirati, bez obzira radi li se o oglašivačima, agencijama ili medijskim kućama.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze padaju peti trgovinski dan zaredom, Crobex je danas pao za 0,62 posto, na 1.783,98 bodova, a specijalizirani Crobex10 smanjen je za 0,36 posto, na 982,86 bodova. Redovni promet Burze iznosio je svega 8,3 milijuna kuna, a samo je dionica HT-a imala milijunski promet. Trgovanjem dionicom HT-a ostvareno je dva milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,44 posto, na 201,50 kuna. Promet dionicom Đuro Đaković Holdinga iznosio je 666,8 tisuća kuna, uz rast cijene od 3,08 posto, na 78,40 kuna. Po prometu slijedi dionica Luke Ploče sa 604,9 tisuća kuna i padom cijene od 3,50 posto, na 720 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙