FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 9. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

GRAZ/ZAGREB - Hrvatska je danas uspješan primjer europeizacije i demokratizacije, a promjene koje su se u zemlji dogodile ne bi bile moguće bez zajedničkih napora u Hrvatskoj i pomoći hrvatskih prijatelja iz zemalja članica EU-a, kazao je u srijedu hrvatski predsjednik Ivo Josipović u Grazu na sjednici Saveznog vijeća austrijskog parlamenta, održanoj povodom Dana Europe. "Danas govorimo o Hrvatskoj kao o uspješnom primjeru europeizacije i demokratizacije, kao o zemlji koja je uspješno završila pregovore o članstvu u Europskoj uniji i koja očekuje da će već sljedeće godine postati punopravna članica EU-a", rekao je Josipović, dodajući da i "ta činjenica pokazuje dubinu promjena koje smo ostvarili". Te promjene, nastavio je, ne bi bile moguće bez zajedničkog rada onih koji su unutar same Hrvatske bili uporni u promoviranju reformi i transformaciji cijelog našeg društva i naših prijatelja iz zemalja EU-a koji su nas ohrabrivali i poticali na takve reforme". Povodom Dana Europe u Grazu, odnosno u štajerskom pokrajinskom parlamentu, održana je konferencija Saveznog vijeća austrijskog parlamenta "Hrvatska – 28. članica Europske unije".

ZAGREB - Hrvatska prvi put slavi Dan Europe kao zemlja promatrač u Europskoj uniji sa završenim pregovorima, ratificiranim Ugovorom o pristupanju EU-u u osam država članica i s očekivanjima da će do ljeta taj ugovor biti ratificiran u otprilike polovici država članica, izjavila je u srijedu u Zagrebu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Ovo je proslava dana pobjede nad fašizmom u Europi i Dana Europe. Upravo činjenica pobjede nad fašizmom u Europi je i učinila to Danom Europe u punom smislu riječi i po prvi put Hrvatska to slavi kao zemlja promatrač u EU-u, sa završenim pregovorima, ratificiranim sporazum o pristupanju u 8 država članica i s očekivanjima da će do ljeta to biti u otprilike polovici država članica", rekla je novinarima ministrica Pusić koja se pridružila akciji HNS-a Grada Zagreba u povodu Dana Europe organiziranoj u središtu grada. Pusić smatra da građani nisu dovoljno informirani o EU i istaknula je da je informiranje trajna zadaća. Međutim, također je rekla da je istraživanje pokazalo da hrvatski građani u prosjeku znaju više o Uniji od građana država članica te je zaključila da to očito nije samo hrvatski problem nego da u svim članicama treba pojačati komunikacijsku strategiju.

BEOGRAD - Koalicija oko srbijanske Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića u srijedu su postigle dogovor o potpori Dačićeve koalicije predsjedničkom kandidatu Borisu Tadiću u drugom krugu srbijanskih predsjedničkih izbora, kao i o nastavku zajedničkog političkog djelovanja dvije koalicije. Dvije koalicije će, kako je priopćeno iz DS-a, zajednički raditi na formiranju parlamentarne većine u srbijanskom parlamentu, kao i u skupštinama lokalnih samouprava, u Beogradu i u Autonomnoj Pokrajini (AP) Vojvodini. U priopćenju se navodi kako će koalicija oko Dačićeva SPS-a u drugom krugu izbora za srbijanskog predsjednika poduprijeti Borisa Tadića te se dodaje kako će o svim kadrovskim pitanjima vezanim uz formiranje vlasti i lokalnih samouprava biti riječi po završetku izbora za predsjednika Srbije. U Srbiji su u nedjelju održani parlamentarni izbori, na kojima se kao treća politička snaga s dvostruko većom potporom nego ranije profilirala Dačićeva Socijalistička stranka. U drugom krugu predsjedničkih izbora, koji će biti održan 20. svibnja, građani će birati između Borisa Tadića i kandidata oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića. Koalicija oko Tadićeva DS-a i koalicija oko Dačićeva SPS-a glavni su partneri u aktualnoj vlasti formiranoj nakon prošlih parlamentarnih izbora, održanih u svibnju 2008. godine.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u srijedu u parlamentu da očekuje kako će s hrvatskom vladom uskoro doći do dogovora o rješenju preostalih otvorenih pitanja, nakon čega bi u Sloveniji krenuo postupak ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom. Odgovarajući na pitanja zastupnika pred odborom za vanjske poslove, Erjavec je rekao da Slovenija još nije dobila odgovor hrvatske strane na svoje traženje objašnjenja o zaključku sa zatvorene sjednice hrvatske vlade od 19. prošlog mjeseca kojim su navodno podržane tužbe Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke, a vezano na problematiku hrvatskih deviznih štediša u toj banci. "Očekujemo da će se to riješiti sukladno očekivanjima i obvezama koje je preuzela Hrvatska, panika s tim u vezi nije potrebna. Stajalište Slovenije je jasno, to je sukcesijsko pitanje", rekao je Erjavec članovima odbora. Dodao je da se nada kako će do dogovora o načinu rješavanja preostalih otvorenih pitanja s Hrvatskom doći na sastanku vlada dviju država do kojega bi trebalo doći do sredine godine. Nakon toga Slovenija bi krenula i u postupak ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom, kazao je Erjavec.

BRUXELLES - Europske zemlje danas više nego ikad dijele zajedničku sudbinu, a ta međuovisnost osigurava mir, prosperitet i jača ulogu Europe u svijetu, rekao je u povodu Dana Europe predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy. "Više nego ikad dijelimo istu sudbinu. Situacija s mirovinama ili dugovima u jednoj zemlji utječe na banke i porezne obveznike u drugoj zemlji, i u dobru i u zlu. Ta međuovisnost nije neželjena posljedica našeg djelovanja, naprotiv, ona je od početka bila bitan motiv za ujedinjenje Europe", rekao je Van Rompuy u govoru koji je objavio njegov ured. Van Rompuy ističe da izgradnja sve tješnjih veza između gospodarstava i društava na kontinentu pridonosi miru među državama, prosperitetu građana i jačanju utjecaja Europe u svijetu.

MOSTAR - Načelnik općine Neum Živko Matuško oštro se u srijedu usprotivio inicijativi da se izgradi zaštićeni cestovni koridor na dijelu te općine u BiH o kojemu su nedavno razgovarali ministri prometa Bosne i Hercegovine i Hrvatske Damir Hadžić i Siniša Hajdaš Dončić ocijenjujući da bi se Neum na taj način getoizirao i izolirao. U priopćenju iz ureda neumskog načelnika, poslanom medijima, dogovor po kojemu bi se u neumskom zaleđu izgradio koridor dužine 5,5 kilometara koji bi u potpunosti bio zatvoren, bez mogućnosti odvajanja, ograđen žicom, uz senzore i videonadzor, nazvao je 'jezovitim'. "Energično se protivimo izgradnji spomenutog cestovnog pravca koji bi dijelio područje općine Neum na dva dijela na najvitalnijem dijelu njenog zaleđa. Ne želimo živjeti u getu. Postoje i drugi načini da jug Hrvatske ne bude prometno izoliran", istaknuo je načelnik Neuma Živko Matuško.

DŽAKARTA - Putnički zrakoplov Superjet 100 proizveden u ruskoj tvornici Suhoj s 46 putnika nestao je u srijedu s radarskih zaslona tijekom pokusnog leta iznad Džakarte, doznaje se od indonezijskih spasilačkih služba. "Letjelica je nestala sa zaslona iznad Bogora, južno od Džakarte. Nastavljamo potragu i ne znamo je li se srušio", rekao je za novinsku agenciju AFP Gagah Prakoso, glasnogovornik nacionalne spasilačke službe, dodavši da je u njemu bilo 46 osoba. "Zrakoplov je počeo gubiti visinu i s 3000 metara spustio se naglo na 1800 i zatim mu se gubi svaki trag", dodao je Prakoso. Zrakoplov je bio na pokusnom letu koji je trebao pokazati odlike novog civilnog modela Superjeta 100 (SSJ100) s kojim se Suhoj ponosi i koji je nedavno dobio certifikat za Europu. Osobe u zrakoplovu bili su uzvanici, rekao je Herry Bakti, načelnik za zračni promet u indonezijskom ministarstvu prometa. Više zrakoplovnih kompanija, među kojima i Aeroflot, već koriste taj zrakoplov ili su ga naručile. Indonezijski Kartika Airlines kupio je 15 tih letjelica 2011. a Sky Aviation, drugi indonezijski avioprijevoznik, 12. Suhoj Superjet 100 s kapacitetom od 68 do 103 putnika razvijen je u suradnji s Boeingom i talijanskom Finmeccanicom.

SARAJEVO - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz na kraju svog trodnevnog posjeta Sarajevu u srijedu je dao potporu radu Instituta za nestale osobe Bosne i Hrecegovine (INO) potvrdivši kako je spreman pružiti pomoć procesu traženja nestalih osoba u toj zemlji. Brammertz se sastao s članovima kolegija direktora INO BiH, a nakon njihovih razgovora priopćeno je kako mu je prenesena informacija da je ključan problem u traganju za nestalima nedostatak točnih informacija o pojedinačnim i masovnim grobnicama. Direktor INO BiH Amor Mašović zatražio je od haaškog tužiteljstva pomoć u pribavljanju takvih informacija do kojih se dolazi pri procesuiranju slučajeva ratnih zločina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙