FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 25. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

SARAJEVO

Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) počela je prikupljati podatke koji bi trebali pokazati je li stranka HDZ 1990. odnosno njen predsjednik Božo Ljubić doista dobio milijun i 200 tisuća kuna iz "crnih fondova" kojima je preko Mladena Barišića upravljao bivši hrvatski premijer i predsjednik HDZ Ivo Sanader, potvrdila je glasnogovornica SIPA-e Željka Kujundžija."To je faza prikupljanja podataka, a nakon toga će uslijediti njihova obrada i eventualno produbljivanje saznanja", izjavila je Kujundžija kako je u srijedu citira sarajevski "Dnevni avaz". Kujundžija je kazala kako će, budu li prikupljene informacije koje ukazuju na počinjenje kaznenog djela, o tome izvijestiti Tužiteljstvo BiH koje će onda odlučiti o eventualnoj daljnjoj istrazi. Božo Ljubić je Barišićeve tvrdnje ranije odlučno zanijekao tvrdeći kako ni on niti HDZ 1990. nisu dobili nikakav novac iz "crnih fondova" zbog kojih se sudi Sanaderu.

SARAJEVO

Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je kako je u SAD-u podignuta optužnica protiv Mevlida Jašarevića, državljanina Srbije koji je 28. listopada 2011. godine pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu ranivši jednog policajca angažiranog na osiguranju. Ne internetskoj stranici Ministarstva pravosuđa SAD-a, s nadnevkom od 24. travnja, stoji kako je optužnica podignuta temeljem odluke velike porote okruga Columbia, a Jašarevića se u deset točaka tereti za različita kaznena djela uključujući pokušaj ubojstva osoba u službi SAD i za napad smrtnosnim oružjem te za uništavanje imovine. Tužiteljstvo BiH je ranije ovog tjedna podignulo posebnu optužnicu protiv Jašarevića tereteći ga da je kao pripadnik zajednice radikalnih islamista-vehabija počinio kazneno djelo terorizma. Najteža kazna na koju bi Jašarević u BiH mogao biti osuđen, dokaže li mu se krivnja, je dvadeset godina zatvora.

PARIZ

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je u srijedu da neće postići nikakav dogovor s krajnjom desnicom, Nacionalnom frontom (FN) na čelu s Marine Le Pen koju je podržala gotovo petina birača u prvom krugu predsjedničkih izbora, ali je istaknuo da ne treba demonizirati birače te stranke, javljaju svjetske novinske agencije. "Neće biti dogovora s FN-om, neće biti ministara, ali ja moram imati u vidu rezultate glasovanja a ne misliti da mogu okrenuti glavu", rekao je Sarkozy za radi France Info.

PARIZ

Kandidat socijalista za francuskog predsjednika Francois Hollande rekao je u srijedu da bi se izmjenom izbornog zakona 2013. godine strancima iz zemalja koje nisu članice Europske unije omogućilo pravo glasa na lokalnim izborima, čemu se desnica protivi. Hollande je podsjetio da prvih mjeseci, ako pobijedi na izborima, kani provesti niz reforma, među kojima "strukturalne", "proračunske", "bankarske" i "teritorijalne" reforme. Pravo da glasuju na lokalnim izborima Hollande bi dao strancima iz zemalja nečlanica Europske unije, a koji žive u Francuskoj pet godina.

PEKING

Kina je u srijedu upozorila susjednu Sjevernu Koreju da ne provodi planirani nuklearni pokus. "Mir i stabilnost na Korejskom poluotoku i u sjeveroistočnoj Aziji je u nacionalnom interesu Kine kao i u interesu svih relevantnih strana", rekao je zamjenik kineskog šefa diplomacije Cui Tiankai na brifingu za novinare. "Kina će se usprotiviti svemu što bi moglo ugroziti mir i stabilnost na Korejskom poluotoku i u sjeveroistočnoj Aziji...", kazao je. "Mi smatramo da nijedna strana ne bi smjela poduzeti nikakvu akciju koja bi mogla pojačati napetosti", istaknuo je.

NEW YORK

Sirijska vlada odbija promatrače UN-a iz zemalja članica skupine Prijatelja Sirije, kazala je u srijedu američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice. Damask je već odbio dopustiti ulaz u Siriju članu prethodnice skupine promatrača zadužene za nadzor prekida vatre, rekao je šef operacija za održavanje mira pri UN-u Herve Ladsous. Sirijske vlasti izjavile su "da neće prihvatili nijednog člana Misije za nadzor UN-a koji bi bio podrijetlom iz zemlje članice Prijatelja Sirije", kazala je Rice. Ladsous, koji se obraćao Vijeću sigurnosti, "naglasio je da je to potpuno neprihvatljivo sa stajališta UN-a". Skupina Prijatelja Sirije okuplja SAD, Francusku, V. Britaniju, Njemačku, Saudijsku Arabiju i Katar.

SEUL

Južna Koreja i dalje će uvoziti američku govedinu nakon što je jedna krava zaražena kravljim ludilom u Kaliforniji, priopćilo je u srijedu južnokorejsko ministarstvo poljoprivrede. U priopćenju se navodi da će biti pojačane provjere uvezene američke govedine sve dok američke vlasti ne izvijeste o stanju. "Zatražili smo detalje od američke strane budući da ttrebamo odlučiti kakve mjere treba poduzeti", rekao je novinarima jedan dužnosnik ministarstva. Američko ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je u utorak da je pronašlo slučaj kravljeg ludila, prvi puta u posljednjih šest godina, kod jednog goveda u središnjoj Kaliforniji, ali da nema prijetnji po zdravlje ljudi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙