FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 1. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

JANGON - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon sastao se u utorak s burmanskom oporbenom čelnicom Aung San Suu Kyi i odao priznanje njezinoj borbi za političke reforme u Mianmaru. Glavni tajnik UN-a boravi u povijesnom posjetu Mianmaru, bivšoj Burmi, i posljednjeg se dana borbe sastao sa Suu Kyi, dobitnicom Nobelove nagrade za mir. "Godinama ste pokazivali moral i snagu koji su generacijama krasili burmanski narod", rekao je Ban oporbenoj čelnici i pozdravio njezinu odluku da u srijedu kao nova zastupnica u parlamentu ipak položi prisegu na mianmarski ustav koji je prihvaćen još u doba vladavine vojne hunte. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u ponedjeljak je postao prvi strani dužnosnik koji se obratio mianmarskom paralamentu i pozvao je Zapad da se više angažira na ukidanju sankcija donesenih protiv mianmarskog režima, čime je dao potporu stajalištu Suu Kyi.

WASHINGTON - Američka državna tajnica Hillary Clinton otputovala je u najavljeni i dugo očekivani posjet Kini, usred krize koja je nastala pošto je iz kućnoga pritvora pobjegao slijepi kineski aktivist Chen Guangcheng i sada se navodno nalazi pod američkom zaštitom u veleposlanstvu u Pekingu. U Peking će Clinton zbog vremenske razlike doputovati u srijedu. Tamo će je dočekati ministar financija Timothy Geithner koji će u četvrtak i petak sa svojim kineskim kolegama sudjelovati u nastavku "strateškog i ekonomskog dijaloga" između dviju zemalja. Sjenu na putovanje američke državne tajnice bacio je "slučaj" Chen. Riječe je o kineskome aktivistu koji je 19 proteklih mjeseci proveo u kućnom pritvoru te odande pobjegao 22. travnja i sklonio se u američko veleposlanstvo u Pekingu, iako to nijedna od zemalja ne želi potvrditi. "Svakodnevno dobivam informacije o situaciji u Kini i nemam komentar u pogledu tog pitanja", rekao je u ponedjeljak novinarima američki predsjednik Barack obama. I Hillary Clinton odbila je u ovom trenutku komentirati situaciju, iako je u studenome prošle godine osudila njegov smještaj u kućni pritvor. Uoči odlaska u Peking američka državna tajnica najavila je da će s kineskim dužnosnicima "razgovarati o svemu", uključujući ljudska prava.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je upozorio Sjevernu Koreju da je doba "provokacija" završeno i da Sjedinjene Države ne pokušavaju kupiti dobro ponašanje te države. "Od kada sam stupio na dužnost, pokušavao sam potaknuti Sjeverne Korejce da shvate da je završena stara shema izazivanja pozornosti i pokušaja da od međunarodne zajednice kupe dobro ponašanje", rekao je Obama tijekom konferencije za tisak u Washingtonu s japanskim premijerom Yoshihikom Nodom. SAD, Japan, Južna Koreja smatraju da je Sjeverna Koreja mora poštivati međunarodna pravila, naglasio je Obama i nije želio nagađati o tome što Washington može poduzeti u vezi Pjongjanga. SAD su već obustavile isporuke pomoći u hrani Sjevernoj Koreji nakon njezina neuspješnog lansiranja rakete dugog dometa 13. travnja.

NEW YORK/ZAGREB - Pokret "Okupirajmo Wall Street" koji je privukao pozornost svijeta kad se sudionici lani osam tjedana nisu micali s Manhattana, u utorak kani organizirati globalne prosvjede kako bi pozornost svijeta usmjerio prema korporativnoj pohlepi, javljaju u ponedjeljak američki mediji. Organizatori se nadaju da će osnažiti pokret OWS nakon razmjerno tihe zime. Pozivi da se 1. svibnja organizira opći štrajk, da ne rade ni škole, ni banke ni trgovine, pojavili su se na internetu za Toronto, Barcelonu, London, Kuala Lumpur i Sydney, kao i u stotinama drugih gradova Sjeverne Amerike, Europe i Azije. U utorak će se sudionici OWS-a pridružiti sindikatima u proslavi Međunarodnoga praznika rada. Planiraju marš od Union Squarea do Donjeg Manhattana i 'okupaciju' Bryantova parka na Šestoj avenij, preko puta 55-katnice korporacije Bank of America. "Pozivamo ljude da se suzdrže od šopinga, da izađu iz učionica, uzmu sobodan dan na poslu i uključe se u druge kreativne oblike otpora kojim ćemo omesti 'status quo'", kaže se u emailu pokreta poslanome 26. travnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙