FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte iznad 119 dolara

LONDON, 30. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak iznad razine od 119 dolara za barel, poduprte izgledima za novi ciklus kvantitativnog ublažavanja američke monetarne politike i slabijim dolarom.

Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 48 centi, na 119,35 dolara. Na američkom tržištu njegova je cijena pala 35 centi i iznosila 104,58 dolara.

Analitičari tumače da se cijene nafte zapravo nisu bitno mijenjale nakon što su podaci objavljeni u petak pokazali sporiji rast američkog gospodarstva u prvom tromjesečju no što se očekivalo, potpirujući nade da će američka središnja banka pokrenuti novi ciklus kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

"Dva su faktora koja trenutno sprečavaju još jedan oštar pad cijena – riječ je o slabijem dolaru i očekivanju da će Fed pokrenuti novi ciklus kvantitativnog ublažavanja (monetarne politike). To podupire cijene roba", tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Dolar se u ponedjeljak spustio na najnižu razinu prema košarici valuta u dva mjeseca. Slabljenje američke valute podupire cijene nafte jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta, potičući time potražnju.

Zelena novčanica mogla bi se ovaj tjedan naći pod dodatnim pritiskom ako ključni podaci s američkom tržišta rada razočaraju tržišta.

"Bude li rast u SAD-u slabiji no što Fed i tržište očekuju, Fed će morati nešto poduzeti", tumači Jeremy Friesen iz Societe Generalea.

Najnoviji podaci iz Europe pokazali su pak da je španjolsko gospodarstvo u prvom tromjesečju ponovo kliznulo u recesiju zbog pada domaće potražnje u uvjetima oštrog smanjenja javne potrošnje.

Španjolski BDP smanjio se tako u razdoblju od siječnja do ožujka 0,3 posto, ali su analitičari očekivali još dublji pad. "Španjolski podatak o BDP-u mogao je snažno prigušiti tržišta ali je bio nešto bolji no što se očekivalo. Nešto bolji, ne previše", konstatirao je Filip Petersson iz švedskog SEB-a.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 117,25 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙