FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razočaravajući podaci iz SAD-a zakočili cijene nafte ispod 125 dolara

LONDON, 3. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 125 dolara za barel nakon snažnog rasta na početku tjedna budući da je raspoloženje na tržištu prigušio najnoviji podatak o potražnji u Sjedinjenim Državama.

Barel nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 79 centi, na 124,64 dolara. Dan ranije zaključio je trgovinu u plusu 2,55 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 76 centi nižoj cijeni od 104,47 dolara. U ponedjeljak zaključio je trgovinu u plusu 2,21 dolar.

Na početku tjedna naftna tržišta poduprli su američki podaci o industrijskoj proizvodnji i mogućnost smanjenja isporuka iz Sjevernog mora. Ohrabrio je i kineski indeks menadžera nabave koji je u ožujku dosegnuo najvišu razinu u 11 mjeseci.

U utorak su se cijene nafte stabilizirale nakon što je izvješće američke uprave za energetiku o potražnji za naftom i benzinom u siječnju pokazalo njezin pad na godišnjoj razini za 4,5 posto. Potražnja je ujedno na najnižoj razini od siječnja 2001.

"Budući da su cijene u međuvremenu porasle, ne očekujem da će potražnja rasti brže no što je uobičajeno za ovo doba godine. Moglo bi se dogoditi i da uopće ne poraste", tumači Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka. "Ocjene o razaranju potražnje i dalje će ograničavati rast cijena", dodaje.

Očekuje se da će se naftom do kraja tjedna, u očekivanju uskršnjih praznika, trgovati u uskom cjenovnom rasponu. Nove ključne smjernice bit će američki podaci o zaposlenosti u veljači, koji će biti objavljeni u petak.

"Tržište je danas predahnulo i trgovina će do kraja tjedna vjerojatno ostati prigušena", zaključio je Victor Say iz singapurskog Informa Global Marketsa.

U međuvremenu je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u utorak izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 121,62 dolara, što znači da je bila 77 centi viša nego prethodnog radnog dana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙