FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: tarifni sustav za obnovljive izvore energije uskladiti s pravilima o potporama

ZAGREB, 25. travnja 2012. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) nema primjedbi na prijedlog tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije, ali smatra da u njegovoj primjeni treba poštivati pravila o državnim potporama te upućuje Ministarstvo gospodarstva da odgovarajućom odlukom ili posebnim programom uredi kriterije za dodjelu operativni potpora za obnovljive izvore energije i kogeneracije, izvijestili su iz AZTN-a.

U mišljenju koje je dao na zahtjev Ministarstva gospodarstva, AZTN potrebu poštivanja pravila o državnim potporama tumači time što se tarifnim sustavom predviđa isplata poticajne cijene koju operator tržišta plaća za isporučenu električnu energiju dobivenu iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i kogeneracije, što bi moglo predstavljati državnu potporu.

Naime, prijedlog tarifnog sustava temelji se na opravdanim troškovima poslovanja, izgradnje, zamjene i rekonstrukcije, te održavanja postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i kogeneracijska postrojenja, kao i razumnom povratu sredstava od investicije. Također utvrđuje tarifne stavke i visinu tarifnih stavki za električnu energiju proizvedenu iz takvih postrojenje, a prema prijedlogu, pravo na poticajnu cijenu stječe proizvođač električne energije koji koristi obnovljive izvore energije, odnosno kogeneraciju za proizvodnju takve energije.

Međutim, iz tarifnog sustava nisu razvidni uvjeti i kriteriji dodjele poticajne cijene, zbog čega bi se mogla dovesti u pitanje ispravnost obračuna poticajne cijene, a samim time i zakonitost državne potpore, zamjećuje AZTN.

Stoga Agencija "upućuje Ministarstvo da donese odgovarajuću odluku ili izradi poseban program koji će sadržavati kriterije za dodjelu operativnih potpora za obnovljive izvore energije i kogeneraciju sukladno odluci o objavljivanju državnih potpora za zaštitu okoliša".

Ta odluka, kako se objašnjava, predviđa dodjelu operativnih potpora za promicanje energije iz obnovljivih izvora energije (vjetar, solarna energija, geotermalna energija, energija plimnih valova, energiju biomase i sl.) za pojedinačne poduzetnike da bi se nadoknadila razlika između troška proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, uključujući i amortizaciju dodatnih ulaganja za zaštitu okoliša, i tržišne cijene konvencionalne električne energije.

Konkretno, poticajna cijena trebala bi nadoknađivati razliku između troška proizvodnje takve energije i tržišne cijene energije iz konvencionalnih izvora i ne bi smjela prelaziti više od 100 posto razlike u cijeni. Također, potpore se mogu dodijeliti samo dok se postrojenje potpuno ne amortizira prema uobičajenim računovodstvenim pravilima, a mogu pokriti i uobičajeni povrat na kapital. Stoga se svaka potpora dodijeljena za ulaganje poduzetnika u takva postrojenja mora oduzeti od proizvodnih troškova prilikom izračuna operativne potpore, navodi se u priopćenju.

AZTN ujedno skreće pozornost Ministarstvu da je Hrvatska preuzela obvezu izraditi popis postojećih državnih potpora, koje će se dodjeljivati i nakon pristupanja Hrvatske u EU. Stoga je osobito važno da predviđene mjere poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije budu u potpunosti sukladne s pravilima za dodjelu državnih potpora, navode iz AZTN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙