FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AZTN: novi pravilnik o državnim potporama

ZAGREB, 16. travnja 2012. (Hina) - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijela je novi Pravilnik o obliku i sadržaju te načinu prikupljanja podataka i vođenja evidencija o državnim potporama, a njime je uz ostalo obvezala sve davatelje potpora u Hrvatskoj da joj dostavljaju podatke o korištenju i učincima dodijeljenih državnih potpora, izvijestili su danas iz AZTN-a.

Kako bi davateljima potpora pomogla da uvedu vjerodostojan sustav procjene učinaka potpora, Agencija je, polazeći od svojih iskustava i stečenih znanja na području praćenja i kontrole državnih potpora te od najbolje prakse drugih država članica EU, utvrdila temeljem kojih podataka i informacija će se ubuduće pratiti korištenje i učinkovitost potpora u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Agencija će o tome, kroz godišnja izvješća o državnim potporama, izvještavati Hrvatski sabor i javnost.

Iz Agencije ističu kako davatelji potpora prije svega moraju jasno utvrditi ciljeve potpore, neovisno o tome radi li se o programu državne potpore ili o pojedinačnoj potpori, kao i definirati polaznu vrijednost (postojeće, zatečeno stanje) koja predstavlja temelj za određivanje cilja državne potpore.

Davatelji izvještavaju i o iznosu sredstava namijenjenih za provedbu određenog programa potpora ili za pojedinačnu potporu.

Ako se radi o višegodišnjim programima ili pojedinačnoj potpori koja se dodjeljuje za razdoblje duže od jedne godine davatelj mora navesti ciljeve koji se namjeravaju postići u svakoj godini dodjele potpore, kao i podatak o iznosu sredstava koja su namijenjena za te svrhe u svakoj godini provedbe programa ili pojedinačne potpore.

Obveza davatelja je i navođenje ukupnog vremenskog razdoblja trajanja programa ili pojedinačne državne potpore, odnosno podataka i rokova u kojima se mogu očekivati rezultati i učinci potpore.

Za praćenje rezultata i učinaka svake dodijeljene potpore davatelj je dužan izabrati i odgovarajući pokazatelj odnosno jedan ili više kriterija kojima će mjeriti učinak svake potpore.

Taj se pokazatelj može iskazati brojčano (u apsolutnom iznosu ili relativno) ili opisno, a Agenciju davatelj mora izvijestiti i o rezultatima dodijeljene potpore, odnosno dostaviti podatke o ostvarenju cilja postavljenog programom ili pojedinačnom državnom potporom.

Ocjena uspješnosti programa potpore odnosno pojedinačne potpore izražava se kao odnos između postavljenog cilja i ostvarenog rezultata dodijeljene potpore, dok se učinak potpore iskazuje kao odnos između ostvarenog rezultata programa ili pojedinačne potpore i uloženih sredstava, odnosno iznosa državne potpore, navode iz AZTN-a. U AZTN-u smatraju da se uspostavom preglednog i učinkovitog sustava praćenja korištenja i učinaka dodijeljenih državnih potpora može postići bolja kontrola financijskih sredstava koja se kroz potpore usmjeravaju u gospodarstvo, ali i potaknuti nužne promjene u politici državnih potpora u kojoj će se one više nego do sada usmjeravati prema horizontalnim ciljevima kojima se potiče rast cjelokupnog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙