FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovni rezultati kompanija potaknuli daljnji oporavak europskih burzi

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 25. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u srijedu, nastavivši se oporavljati s najnižih razina zabilježenih u tri mjeseca nakon što su bolji od očekivanja poslovni rezultati niza kompanija umirili ulagače i zasjenili njihove strahove vezane za dužničku krizu eurozone.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,05 posto na 5.712 bodova, frankfurtski DAX 1,28 posto na 6.675 bodova, a parički CAC 2,09 posto na 3.235 bodova.

Poticaj tržištu dale su tehnološke dionice čije su cijene porasle uslijed neočekivano dobrih poslovnih rezultata Ericssona i Applea. Cijena dionica Ericssona porasla je 3,2 posto, a Applea oko 10 posto. Dionica Alcatel-Lucenta poskupjela je 5,9 posto, a Nokije 2 posto.

Cijene dionica automobilskih kompanija također su skočile uslijed ohrabrujućih rezultata PSA Peugeot Citroena čije su cijene dionica porasle za 3,9 posto. Cijene dionica proizvođača auto dijelova Valeo uvećane su za 9,5 posto nakon što je potvrdio ciljanu dobit za ovu godinu.

"Sezona izvješća o zaradama dosad je bila relativno ohrabrujuća, no ljudi imaju na umu predsjedničke izbore u Francuskoj i parlamentarne u Grčkoj", rekao je Philippe Cohen iz Barclays France. "Naša preporuka aktivnim ulagačima je da iskoriste ovaj tehnički oporavak za smanjenje izloženosti u kratkom roku".

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je danas 0,98 posto na 9.561 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙