FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: oporavak Crobexa nastavljen drugi dan zaredom

ZAGREB, 25. travnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks danas je nastavio svoj oporavak, drugi dan zaredom, i to ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica HT-a i Luke Rijeka.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu 0,67 posto, na 1.819 bodova, a Crobex10 0,87 posto, na 991 bodu.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,6 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego jučer u ovo doba.

„Crobex se danas odbio uvis od 1.800 bodova, gdje se otprilike nalazi njegov 50-dnevni pomični prosjek. U prilog dobrom raspoloženju na domaćem tržištu ide i rast cijena dionica na europskim burzama. U očekivanju priljeva novca domaćim investitorima od drugog dijela dividende HT-a, a koji se procjenjuje na otprilike 500 do 600 milijuna kuna, Crobex bi mogao jačati u idućih mjesec dana“, ističe Siniša Gašparević, fond menadžer društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Najlikvidnija je zasad dionica HT-a, kojom je do podneva ostvareno 2,14 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 2,51 posto, na 210,85 kuna.

„Plan Uprave HT-a o otkupu trezorskih dionica od strane menadžmenta, o kojem će odlučivati na sjednici 2. svibnja, povoljno utječe na cijenu te dionice“, navodi Gašparević.

Slijedi dionica Luke Rijeka, sa 1,68 milijuna kuna prometa, i skokom cijene za 4,3 posto, na 155,28 kuna.

„Dionica Luke Rijeka ovoga je tjedna ulagačka zvijezda. Cijena joj je probila 200-dnevni pomični prosjek, što se smatra pozitivnim tehničkim signalom“, navodi Gašparević.

Pozitivno na tu dionicu utječe vijest o zainteresiranosti kineske tvrtke COSCO za ulaganje u nizinsku prugu Rijeka – Botovo te u Luku Rijeka.

„Burza pozitivno reagira na sve vijesti o potencijalnim ulaganjima. Hrvatskoj su potrebne investicije, ali bez dodatnih za¬duživanja. Jedan od načina privlačenja stranih investicija je traženje ulagača u naše strateške kompanije. Samo nas odlučni potezi vlade te strane investicije mogu izvući iz depresijske spirale. Opasnost je u njihovu odlaganju, jer jedino investicije mogu pokrenuti gospodarski oporavak“, zaključuje Gašparević.

Među likvidnijim izdanjima, po skoku cijene za 3,73 posto ističe se dionica Croatia osiguranja. Po padu cijena izdvajaju se dionice Petrokemije, koje su pojeftinile 1,62 posto, te Podravke, za 1,58 posto.

Na europskim burzama danas je nastavljen je oporavak cijena dionica s najniže razine u zadnjih tri mjeseca, zahvaljujući boljim od očekivanja poslovnim rezultatima kompanija poput Applea i Ericssona. Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 0,2 posto, frankfurtski DAX 1,23 posto a pariški CAC 1,6 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙