FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: zatišje na domaćem tržištu

ZAGREB, 18. travnja 2012. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas je trgovanje usporeno, a Crobexi stagniraju kao i proteklih 10-ak trgovinskih dana, pa je moguće da tržište skuplja snagu u očekivanju novih smjernica, prije svega iz domaćeg poslovnog sektora.

Crobex indeks oko podneva bio je u plusu tek 0,01 posto, na 1.845 bodova, a Crobex10 0,07 posto, na 1.010 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,63 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego jučer u ovo doba.

„Crobex indeks nastavlja s laganim rastom. Kada bi se za njega računao indeks volatilnosti VIX, zasigurno bi bio na najnižoj razini u zadnjih godinu dana. Mala kolebljivost je tipična za sporo rastuće tržište“, ističe Siniša Gašparević, fond menadžer u investicijskom društvu ST Invest.

S tehničkog aspekta, na dnevnom grafu Crobexa vidljiva je formacija trokuta: cijena se “sabija”, skuplja snagu, te najčešće žešće probije na neku stranu, navodi Gašparević.

Zadnjih 10-ak dana na domaćem tržištu promet je oslabio a Crobexi ne osciliraju znatnije.

„Tržište se očito primirilo zadnjih 10-ak dana, pa volatilnost pada. Riječ je o zatišju prije oluje. Uskoro očekujemo objavu financijskih izvješća domaćih kompanija, koja će nam pokazati u kojem smjeru ide gospodarstvo, a još važnija bit će nam očekivanja menadžmenta za buduća poslovna razdoblja“, kaže Gašparević.

Najlikvidnija je zasad dionica HT-a, kojom je ostvareno 984.000 kune prometa. Cijena joj stagnira na 217,5 kuna.

Slijedi dionica Petrokemije. Cijena joj je oslabila 0,54 posto, na 313,79 kuna, uz promet od 483.000 kuna.

„Zadnjih dana najzanimljivije je bilo trgovanje Petroke¬mijom koja je korekciju od čak 100 kuna, s najviše razine od 380 kn do 280 kuna, pa možemo zaključiti da su na tim cijenama razine podrške, odnosno otpora“, navodi Gašparević.

U inače usporenom današnjem trgovanju, od većih cjenovnih oscilacija, izdvaja se rast cijene dionice Luka Rijeka za 3 posto, te pad cijene dionice Diokija za 4,32 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙