FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na europskim burzama tjedan počeo padom cijena dionica

LONDON, 23. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros oštro pale, zbog političke nestabilnosti u Nizozemskoj, rezultata predsjedničkih izbora u Francuskoj i nepoticajnih signala iz kineske industrije.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,30 sati 1 posto, na 1.035 bodova.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC bili su u 9,30 sati u minusu između 1 i 1,7 posto.

Negativno je jutros na tržište djelovala vijest da nizozemska vlada nije usuglasila mjere štednje, zbog čega su izbori gotovo neizbježni.

„Nizozemska bi mogla biti problem jer se dosad smatrala stabilnom članicom eurozone, no ova vijest ukazuje na tenzije u tom području“, kaže Christian Stocker, strateg u UniCredit Global researchu.

Ulagače zabrinjava i mogućnost promjene na čelu Francuske, nakon što je u jučerašnjem prvom krugu predsjedničkih izbora najviše glasova dobio socijalistički kandidat Francois Hollande.

„Na prvi pogled pobjeda Hollandea bila bi negativna za tržišta, no on je realnija politička opcija jer, ako Nicolas Sarkozy pobijedi, to bi značilo status quo za Francusku“, kaže Stocker.

Ulagače jutros nisu potaknule ni vijesti o stabilizaciji kineske industrijske proizvodnje. Prema podacima HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini oporavio se u travnju sa 48,3 na 49,1 bod, no i dalje je, šesti mjesec zaredom, ispod razine od 50 bodova, što ukazuje na slabljenje aktivnosti.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,2 posto, na 9.542 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙