FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak na europskim burzama uoči aukcije španjolskih obveznica

LONDON, 19. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama cijene dionica jutros su se oporavile nakon jučerašnjih gubitaka, dok investitori s nestrpljenjem očekuju rezultate današnje aukcije španjolskih obveznica.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,7 posto, na 1.053 boda.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,6 i 0,7 posto.

I španjolski burzovni indeks IBEX jutros je u plusu i to za 0,8 posto, nakon što je jučer pao 4 posto.

Investitori će danas pratiti rezultate aukcije 10-godišnjih i 2-godišnjih državnih obveznica španjolske vlade, a posebice prinose po njima, i to samo dan nakon što je objavljeno da su loši zajmovi u španjolskim bankama dosegnuli najviše razine od listopada 1994. godine.

Strateg pri Red Tower Researchu Gerry Celaya očekuje da će potražnja za španjolskim obveznicama biti dobra, no prinosi bi mogli premašiti 6 posto u dugome roku, jer blijedi apetit investitora za obveznice. To će uzrokovati i rast prinosa po obveznicama ostalih članica eurozone koje imaju problema s prevelikom zaduženošću, poput Italije.

Celaya smatra i da će rastući prinosi po obveznicama imati daljnji negativni utjecaj na tržišta dionica, pa predviđa da bi njemački DAX, koji je od početka godine na dobitku 14 posto, mogao za toliko oslabiti sa sadašnjih 6.779 bodova.

Na Tokijskoj se burzi Nikkei indeks jutros spustio 0,82 posto, na 9.588 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙