FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu Fed i poslovni rezultati kompanija

NEW YORK, 23. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Zahvaljujući dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija, na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica porasle, nakon dva tjedna pada, a daljnji smjer tržišta ovisit će o novim financijskim izvješćima i kretanju prinosa na obveznice prezaduženih članica eurozone.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna porastao 1,4 posto, na 13.029 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,6 posto, na 1.378 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,4 posto, na 3.000 bodova.

Nakon snažnog rasta u prvom tromjesečju, u prvim tjednima travnja cijene su dionica pale zbog usporavanja rasta dvaju najvećih svjetskih gospodarstava – američkog i kineskog – te ponovnog oživljavanja europske dužničke krize.

Ipak, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima američkih kompanija, prošloga se tjedna tržište oporavilo.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 81 posto nadmašio je očekivanja. U prosjeku su u prvom tromjesečju zarade kompanija porasle 6,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

Ovoga će tjedna financijska izvješća objaviti gotovo 180 kompanija, čije su dionice u sastavu S&P 500 indeksa, a rezultati bi trebali biti snažni kako bi otvorili prostor za daljnji rast cijena dionica.

„Vrlo je ohrabrujuće da su se ulagači više usmjerili na poslovna izvješća nego na europsku dužničku krizu. Dobri rezultati kompanija ublažavaju zabrinutosti u vezi gospodarskog rasta i učvršćuju naše procjene za cijelu godinu“, kaže Leo Grohowski, portfelj menadžer u fondu BNY Mellon Wealth Management.

Ipak, dužnička kriza u Španjolskoj drži ulagače na oprezu. Na dvije aukcije kratkoročnim i dugoročnim dugovima te članice eurozone prošloga je tjedna potražnja bila dobra. No, prinosi na 10-godišnje obveznice ipak su premašili 6 posto jer se ulagači plaše da Madrid neće ispuniti planirano smanjenje proračunskog manjka, a prisutne su i bojazni u vezi španjolskog bankarskog sektora.

I dok dio analitičara smatra da bi zbog dužničke krize i usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava cijene dionica ovoga tjedna mogle pati, drugi očekuju rast burzovnih indeksa, ako nastavak sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija bude dobar kao dosadašnji dio.

No, u kojem će smjeru tržište krenuti moglo bi ovisiti i o redovitoj sjednici Feda, koja počinje u utorak. Nakon dvodnevnog sastanka, čelnici središnje banke objavit će u srijedu priopćenje u kojemu se očekuje osvrt na gospodarsku situaciju.

Premda usporava, rast američkog gospodarstva je stabilan, kao i oporavak tržišta rada, zbog čega su smanjeni izgledi za daljnje labavljenje monetarne politike. Ipak, sjednica Feda pozorno će se pratiti.

„Kada tržište toliko ovisi o tome što središnji bankari rade i govore, rizično je biti izvan njega. Nitko se ne želi probuditi i otkriti da je propustio velik pomak na tržištu“, zaključuje Quincy Krosby, strateg u fondu Prudential Financial.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙