FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast cijena dionica banaka ojačao europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 20. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Europske burze u petak su ojačale, poduprte dobitcima u bankarskom sektoru koji su zasjenili pad cijena dionica u tehnološkom i energetskom sektoru.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,27 posto, na 5.760 bodova, pariški CAC 0,41 posto na 3.187 bodova, a frankfurtski DAX 1 posto na 6.738 bodova.

Cijene dionica u bankarskom sektoru u prosjeku su porasle 1,7 posto, pri čemu su najviše na dobitku bile dionice francuskih banaka BNP Paribas i Societe Generale, koje su poskupjele više od 4 posto nakon što su analitičari Merrill Lyncha preporučili ulaganje u te dionice.

Predvođen oporavkom cijena dionica banaka, ojačao je i španjolski burzovni indeks IBEX i to za 1,5 posto. Cijene dionica banke BBVA porasle su pritom 2,6 posto, a Banco Santander 1,73 posto.

Dobrom raspoloženju na tržištu doprinijela je i objava da se njemačka poslovna klima neočekivano poboljšala u travnju, šesti mjesec zaredom što je znak da najveće europsko gospodarstvo po izvedbi i dalje nadmašuje druge europske zemlje i da se smanjuju brige oko dužničke krize u eurozoni.

No, investitori su ipak na oprezu uoči sastanka Međunarodnog monetarnog fonda ovog vikenda. MMF-ov zahtjev da se povećaju sredstva namijenjena rješavanju dužničke krize naišao je u četvrtak na prepreku, kada je Brazil zatražio veće sudjelovanje zemalja u razvoju u fondu kao uvjet za povećanje svog doprinosa MMF-u.

Među pojedinačnim gubitnicima isticala se Nokija čija je cijena dionica pala za 5,8 posto nakon objave neto gubitka od 1,6 milijardi eura u prvom tromjesečju. Cijene dionica energetskih kompanija također su pale uslijed strahova da bi se dužnička kriza eurozone mogla ponovno razbuktati.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se u petak 0,28 posto na 9.561 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙