FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: dobitonosne prodaje dionice Petrokemije spustile Crobex

ZAGREB, 5. travnja 2012. (Hina) - Pod pritiskom dobitonosnih prodaja dionice Petrokemije te pod utjecajem negativnih kretanja na europskim burzama, danas je i na Zagrebačkoj burzi Crobex oslabio, uz znatno slabiji promet nego jučer.

Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,49 posto, na 1.829 bodova, a Crobex10 0,19 posto, na 987 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je do podneva 9,8 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Ovih dana Crobexi su bili u divergenciji – Crobex je rastao i to ponajviše zbog dionice Petrokemije, dok je Crobex10 padao. Danas su oba indeksa u minusu, pri čemu Crobex ponajviše zbog dobitonosnih prodaja dionice Petrokemije“, ističe Roman Rinkovec, nezavisni burzovni analitičar.

Dionicom Petrokemije ostvaren je do podneva najveći promet, 2,3 milijuna kuna. Cijena joj je, nakon snažnih dobitaka proteklih dana, oslabila 6,16 posto, na 333 kune.

Po visini prometa slijedi dionica Đure Đaković Holdinga, kojom je ostvareno 1,3 milijuna kuna, uz rast njezine cijene za 3,5 posto, na 85,8 kuna.

Među milijunašima su i povlaštena dionica Adrisa, s blagim rastom cijene od 0,16 posto na 209 kuna, te dionica Valamar Adria Holdinga. Pritom joj je cijena ojačala 4,13 posto, na 105 kuna.

„Općenito, možemo reći da se domaće tržište kapitala ovih dana dobro držalo s obzirom na oštre korekcije cijena dionica na svjetskim burzama. Tek smo danas započeli pratiti sentiment na inozemnim tržištima, na kojima prevladavaju već treći dan prevladavaju dobitonosne prodaje“, navodi Rinkovec.

Trenutno su najvažniji europski burzovni indeksi, londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX u minusu između 0,6 i 1,08 posto.

„Dobitonosne prodaje očekivane su nakon što su najvažniji svjetski burzovni indeksi udvostručili svoje vrijednosti u odnosu na 2009. godinu. Međutim, sadašnja razina nezaposlenosti u vodećim svjetskim gospodarstvima, kao i PMI indeksi industrijske aktivnosti u SAD-u, Kini i eurozoni ne opravdavaju trenutne razine indeksa. Vjerujem da će Fed biti prisiljen korigirati svoju odluku o tome da zasad više ne popušta monetarnu politiku, te da će morati ponovno krenuti s upumpavanjem jeftinog novca radi poticanja gospodarskog oporavka“, zaključuje Rinkovec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙