FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gvineja Bisau zatvorila zračni i morski prostor

BISSAU, 16. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Vojni čelnici Gvineje Bisau, prkoseći međunarodnim kritikama prošlotjednog državnog udara, zatvorili su zračni i morski prostor te zapadnoafričke zemlje i najavili da će se na sva kršenja te odluke "vojno odgovoriti".

Čelništvo oružanih snaga preuzelo je nadzor nad zemljom nakon što su vojnici uhitili vršitelja dužnosti predsjednika Raimunda Pereiru, bivšeg premijera i vodećeg predsjedničkog kandidata Carlosa Gomesa Juniora u državnom udaru u četvrtak u noći.

Vojska je rekla da je osnovala "nacionalno prijelazno vijeće" s nekim strankama no u kojem ne sudjeluje i najveća stranka zemlje PAIGC.

U priopćenju vojnih čelnika, koje je agenciji Reuters u ponedjeljak pročitao vojni izvor u Bissauu, kaže se da letjelice i plovila neće moći ući u zračni i morski prostor zemlje bez prethodnog dopuštenja. Kao razlog za tu odluku navodi se "nacionalna sigurnost".

"Nepoštivanje te mjere podrazumijevat će vojni odgovor", dodaje se u priopćenju bez dodatnih pojedinosti.

Upozorenje je oštar odgovor na snažnu međunarodnu osudu udara u toj maloj i siromašnoj bivšoj portugalskoj koloniji a upućeno je dok se izaslanstvo visoke razine regionalne skupine država ECOWAS priprema odletjeti u Bissau kako bi prenijelo oštru poruku vojnim čelnicima da regija njihovu akciju smatra "neprihvatljivom".

Izvor je rekao da će se izaslanstvu ECOWAS-a dopustiti ulazak u zemlju te da će se sastati s vojnim čelnicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙