FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gvineja Bisau: Carlos Gomes Junior pobijedio u prvom krugu

BISSSAU, 21. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Carlos Gomes Junior, bivši premijer Gvineje Bisau, osvojio je 49 posto glasova na predsjedničkim izborima održanima u nedjelju, što je puno više nego što je dobio njegov glavni protivnik na izborima, ali nedovoljno za apsolutnu većinu i izbjegavanje drugog kruga izbora, priopćilo je u srijedu izborno povjerenstvo.

Međutim, bivši predsjednik Kumba Yala, glavni protivnik Gomesa Juniora na izborima koji je osvojio 23 posto prema preliminarnim rezultatima, bacio je sumnju na sam izborni proces zatraživši da se izbori ponište zbog prijevare.

Od 2000. nijedan predsjednik nije završio svoj mandat u toj bivšoj portugalskoj koloniji bogatoj ribom, rudnim te naftnim bogatstvima koja nisu eksploatirana. Razvoj Gvineje Bisau zakočen je krijumčarenjem jer je ta afrička država tranzitno područje na putu droge iz Južne Amerike u Europu.

Gvineja Bisau oružanom borbom je stekla neovisnost 1974., nakon čega je trpjela niz uspjelih i neuspjelih državnih udara, pobuna i nasilja.

Predsjednički izbori su održani nakon što je predsjednik Malam Bacai Sanha, izabran 2009., umro na polovici mandata 9. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙