FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: nastavak korekcije cijena na niže ili oporavak?

NEW YORK, 16. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Nakon najlošija dva tjedna u ovoj godini, na Wall Streetu će ulagači ovoga tjedna najviše pratiti kvartalne poslovne rezultate kompanija, koji bi mogli odrediti da li će se korekcija cijena dionica na niže nastaviti ili zaustaviti.

Dow Jones indeks prošloga je tjedna pao 1,6 posto, na 12.849 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2 posto, na 1.370 bodova, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 3.011 bodova. To je njihov najveći tjedni pad u ovoj godini i drugi tjedan zaredom kako slabe.

Prošloga je tjedna najveći američki proizvođač aluminija Alcoa otvorila sezonu objave kvartalnih poslovnih izvješća nadmašivši očekivanja analitičara. I većina drugih kompanija izvijestila je dosad o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Od 32 kompanije, čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu, a koje su dosad objavile izvješća za prvo tromjesečje, njih 75 posto nadmašilo je očekivanja.

Unatoč tome, prošloga su tjedna cijene dionica zabilježile najveći pad u ovoj godini, dok su u posljednja dva tjedna Dow Jones i S&P 500 indeks skliznuli ukupno 2,7 posto.

Posljedica je to dobitonosne prodaje ulagača nakon što su cijene dionica u prvom tromjesečju porasle iznenađujuće snažno, pri čemu je S&P 500 skočio čak 12 posto.

„Rezultati kompanija bolji su od očekivanja, pa su gospodarski izgledi i dalje prilično optimistični. No, dovoljna je jedna loša vijest iz Europe, pa da počne prodaja dionica“, kaže Jack Ablin, direktor u banci Harris Private.

Na površinu je ponovno isplivala dužnička kriza u eurozoni, nakon što su prošloga tjedna prinosi na španjolske i talijanske obveznice počeli osjetno rasti.

Niz članica eurozone već je u recesiji ili im ona prijeti, što otvara pitanje održivosti njihovih planova o proračunskoj štednji, s obzirom da prihodi slabe. Zbog toga rastu prinosi na obveznice prezaduženih članica tog bloka, a strahovanja od širenja dužničke krize pritišću cijene dionica banaka.

Zbog toga su u petak oštro pale cijene dionica JPMorgan Chasea i Wells Farga, premda su te banke izvijestile o nešto boljim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Ovoga se, pak, tjedna očekuju izvješća još nekoliko najvećih američkih banaka, od Citigroupa, do Goldman Sachsa i Morgan Stanleya.

U fokusu ulagača bit će i izvješća niza kompanija, čije su dionice sadržane u Dow Jones indeksu: Intela, Coca-Cole, DuPonta, Microsofta, American Expressa, General Electrica, McDonald'sa…

I novi makroekonomski podaci mogli bi usmjeriti tržište. Ovoga se tjedna očekuju izvješća o prometu u trgovini na malo u SAD-u u ožujku, započetim gradnjama i prodaji postojećih kuća te, dakako, izvješće o nezaposlenosti prošloga tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙