FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 15. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

MOSTAR

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović ocijenio je u nedjelju u Mostaru da ulazak Hrvatske u Europsku uniju neće potaknuti iseljavanje Hrvata iz BiH koji imaju dvojno državljanstvo, ističući da će nove okolnosti u kojima će se naći Hrvatska biti odlična prilika za sve njezine susjede. "Ne vidim razloga za to. Ne vjerujem da će iseliti iz BiH, ali sigurno je da će imati bolje mogućnosti korištenja prava koja imaju hrvatski državljani", rekao je Josipović u razgovoru za Radio Herceg-Bosne. Po njegovim riječima, novu situaciju u kojoj će se Hrvatska naći treba shvatiti kao prigodu za za gradnju nove kvalitete, a ne zidova. "Članstvo Hrvatske u EU jasna je prilika i za susjede", dodao je. Pri tome je istaknuo kako će Hrvatska kao ravnopravna članica snažno podupirati članstvo BiH i zemalja regije u Europskoj uniji. Josipović je izrazio zadovoljstvo i s napretkom ostvarenim u pravcu postizanja dogovora o ključnim političkim pitanjima u BiH, što uključuje i izjednačavanje prava Hrvata s drugim dvama narodima.

KABUL

Talibani su u nedjelju izveli šest usklađenih samoubilačkih napada kako bi obilježili početak tradicionalne proljetne ofenzive, od kojih tri u samom središtu Kabula, usmjerenih na parlament, veleposlanstva stranih zemalja i stožer NATO-a. Tijekom vrlo hladnih afganistanskih zima islamistički pobunjenici obično se odmaraju, a uz prve znakove zatopljenja intenziviraju napade u takozvanim "proljetnim ofenzivama". U nedjeljnim napadima je smrtno stradalo 19 pobunjenika, dok je 14 policajaca i devet civila ranjeno, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova. I početkom večeri pucnjava i eksplozije su i dalje odzvanjali središtem Kabula, javlja agencija France presse.

WASHINGTON

Američki veleposlanik u Afganistanu Ryan Crocker ocijenio je kako je odgovor afganistanskih snaga sigurnosti na val usklađenih talibanskih napada u nedjelju u Kabulu i još dvije pokrajine "jasan znak njihova napretka". U Kabulu su u nedjelju raketama napadnuti zgrada parlamenta, strana veleposlanstva i sjedište NATO-a, objavile ranije su afganistanske vlasti. "Svjedočili smo vrlo profesionalnoj reakciji snaga sigurnosti", rekao je Crocker u izjavio za CNN. "Afganistanske nage sigurnosti su u stanju same reagirati na te događaje, što je jasan znak napretka" dodao je veleposlanik. "Ipak, ti napadi pokazuju zašto još trebamo biti na licu mjesta", dodao je Crocker.

BEOGRAD

Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je u nedjelju kako Srbija neće organizirati lokalne izbore na Kosovu, potvrdivši kako je od međunarodne misije UNMIK-a, u čijoj je nadležnosti organiziranje lokalnih izbora na Kosovu, dobiven negativan odgovor vezano uz održavanje tih izbora. Bogdanović je za srbijansku agenciju Tanjug izjavio kako Srbija ne želi na bilo koji način kršiti Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a te dovoditi u opasnost Srbe naseljene južno od rijeke Ibra na Kosovu. Rijeka Ibar, koja dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni dio većinski nastanjen Srbima i južni u kojemu pretežito žive Albanci, istodobno se smatra crtom koja simbolično razdvaja sjever Kosova, naseljen pretežito Srbima, od ostatka Kosova, gdje žive većinom Albanci. Bogdanović je također kazao kako nisu dobre najave da će u dvije (od četiri) općine naseljene Srbima na sjeveru Kosova biti održani lokalni izbori jer, kako je rekao, nije dobro da se na taj način Srbi dijele.

RAMALAH

Blizu 1600 palestinskih zatvorenika u Izraelu, ili gotovo trećina, pripremaju se za štrajk glađu od utorka, rekao je palestinski ministar zatvorenika Isa Karakae. "Oko 1600 palestinskih zatvorenika će u utorak početi štrajk glađu kako bi postigli poboljšanje uvjeta zatočenja. Pripremili smo nacionalni program solidarnosti s njima", precizirao je ministar. U utorak se obilježava Dan palestinskih zatvorenika, a predviđeno je oslobađanje jednog od njih, Kadera Adnana, koji je štrajkao glađu rekordnih 66 dana. Ukupno deset zatvorenika trenutačno štrajka glađu u izraelskim zatvorima, prema podacima Kluba palestinskih zatvorenika. Glasnogovornik izraelske zatvorske uprave Sivan Weizman je rekao da šest osoba štrajka glađu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙