FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

ZAGREB, 2. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 9.30

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Boris Tadić odlučit će u utorak ili srijedu hoće li prijevremene predsjedničke izbore raspisati u svibnju istodobno s parlamentarnima, javljaju u ponedjeljak beogradski mediji i podsjećaju da bi u tom slučaju podnio ostavku na dužnost koju bi privremeno obnašala predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović. Na pitanje o čemu ta odluka ovisi, Tadić je rekao kako će javnost o tome biti na vrijeme obaviještena. Predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić Dejanović rekla je da je spremna preuzeti dužnost predsjednika i ne očekuje da bi u razdoblju do konstituiranja nove vlasti bilo većih problema u funkcioniranju države. Ako Tadić idućih dana odluči podnijeti ostavku, prvi krug predsjedničkih izbora u Srbiji održat će se, kako se očekuje, 6. svibnja, istodobno kada i parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Prema zakonu od dana raspisivanja izbora do dana glasovanja ne može proteći manje od 30 niti više od 60 dana. Za predsjednika Srbije Tadić je izabran 3. veljače 2008., a petogodišnji mandat počeo je polaganjem prisege 15. veljače 2008. Prema ustavu, redoviti predsjednički izbori raspisuju se 90 dana prije isteka mandata, a trebali bi biti završeni 30 dana prije isteka mandata.

YANGON - Čelnica prodemokratske oporbe u Mianmaru Aung San Suu Kyi, čija je Nacionalna liga za demokraciju (NLD) premoćno pobijedila na djelomičnim parlamentarnim izborima u nedjelju u Mianmaru, pozdravila je u ponedjeljak "početak novog doba". "To će biti početak novog doba", rekla je u govoru u sjedištu stranke. "Ponajprije to je pobjeda onih koji su odlučili da moraju sudjelovati u političkom procesu ove zemlje", rekla je političarka i dobitnica Nobelove nagrade za mir. Još nije objavljen službeni rezultat, ali stranka NLD je u ponedjeljak obznanila da je osvojila 43 od 44 mjesta na tim povijesnim izborima koji su ključan test vjerodostojnosti početnih reformi vlade kojoj je hunta prije godinu dana prepustila vlast. Rezultatom ostvarenim u nedjelju na djelomičnim izborima za popunu 45 slobodnih od ukupno 664 zastupničkih mjesta, NLD neće moći ugroziti parlamentarnu većinu stranke na vlasti Unije za solidarnost i razvitak (USDP). USDP je nastao iz bivše masovne vojne organizacije pomoću koje se stari režim održavao na vlasti.

MOSKVA - U padu ruskog zrakoplova s 43 putnika i članova posade u zapadnom Sibiru u ponedjeljak su poginule 32 osobe, a 11 je ranjeno, prema najnovijim podacima ruskog ministarstva za hitne situacije. Prema prethodnim podacima poginulo je 29 osoba, a 14 je ranjeno. Putnički zrakoplov ATR 72 ruske kompanije Utair srušio se 45 kilometara od zapadnosibirskog grada Tjumena, dodaje se u priopćenju. U zrakoplovu je bilo 39 putnika i 4 člana posade. ATR 72 je zrakoplov s dva turbopropelerna motora, kapaciteta 74 mjesta europske proizvodnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙