FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 10. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američki ministar obrane Leon Panetta u telefonskom je razgovoru s južnokorejskim ministrom obrane Kim Kwan-jinom ocijenio da bi planirano sjevernokorejsko lansiranje rakete predstavljalo "ozbiljnu provokaciju", izjavio je glasnogovornik Pentagona George Little. "Obojica visokih dužnosnika sjevernokorejsko lansiranje rakete smatrat će ozbiljnom provokacijom i kršenjem međunarodnih obveza Sjeverne Koreje te aktualnih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a", kazao je Little. U ponedjeljak ujutro SAD je pozvao Sjevernu Koreju da ne provodi pokus lansiranja rakete sa satelitom te je pozvao Kinu da upotrijebi svoj utjecaj na "susjede" i pokuša ih odvratiti od njihovih "provokativnih poteza". Sjeverna Koreja, koja nastavlja raketna lansiranja unatoč američkim i regionalnim pozivima da to ne čini, sprema i treći nuklearni pokus, prenijeli su u nedjelju južnokorejski mediji.

TOKIO

Japanska vlada uskoro će objaviti nove planove za nepredviđene situacije u nuklearnim elektranama, u nastojanju da smanji zabrinutost javnosti zbog najave o ponovnom puštanju u pogon dvaju reaktora zatvorenih prošle godine nakon nuklearne havarije u Fukushimi, izjavio je u ponedjeljak ministar trgovine Yukio Edano. Planovi za nepredviđene situacije koji se odnose na dva reaktora elektrane Kansai nedaleko od Osake bit će objavljeni za nekoliko dana, kazao je Edano. Riječ je o reaktorima koji su prošli najpotpunije sigurnosne provjere što ih je naložila vlada. Japanska vlada, koja je zatražila niz sigurnosnih mjera na svim nuklearnim reaktorima nakon nesreće koja se dogodila u ožujku prošle godine, želi dobiti potporu javnosti za ponovno otvaranje reaktora. Zbog velikog broja zaustavljenih nuklearnih reaktora Japanu prijete ljetne nestašice električne energije.

HERAT

Najmanje devet osoba smrtno je stradalo u utorak u napadu automobilom-bombom na zgradu lokalne uprave u pokrajini Herat, na zapadu Afganistana, objavila je policija. Dvije osobe raznijele su se u automobilu-bombi, parkiranom pred samim ulazom u jednu od zgrada pokrajinske uprave, rekao je za France presse šef pokrajinske policije Sajed Aga Sakeb. "Ubijeno je devet osoba. Zamijetili smo i pratili automobil. Dva smo puta vozaču signalizirali da se zaustavi, no on to nije učinio, već se zaletio prema ulazu u zgradu", rekao je Sakeb. "U vozilu su bile dvije osobe, jedna odjevena u burku. Eksplozivna naprava pričvršćena na tijelu osobe u burki nije eksplodirala." Za napad još nitko nije preuzeo odgovornost. Samoubilački napadi u toj regiji najčešće su djelo talibana. Među smrtno stradalima su dvojica policajaca, jedan član tajne službe i šest civila, kazao je Sakeb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙