FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje u očekivanju novih vijesti

ZAGREB, 13. travnja 2012. (Hina) - Kako zasad nema važnijih vijesti s domaće gospodarske scene, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, dok na svjetskim burzama vlada oprez zbog usporavanja rasta u Kini.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Crobex je jučer je ojačao 0,49 posto, na 1.831 bod, a Crobex10 1,24 posto, na 1.007 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 19,73 milijuna kuna, što je otprilike 3 milijuna više nego dan prije.

Dionica HT-a ponovno je zauzela mjesto nalikvidnije, s prometom od 7,6 milijuna kuna i rastom cijene od 0,84 posto, na 219,19 kuna.

Nastavljena je, pak, korekcija naniže cijene dionice Petrokemije. Jučer je oslabila 1,83 posto, na 288,9 kuna, uz promet od 4,3 milijuna kuna.

„Vidjet ćemo hoće li nam pristići neke nove vijesti iz domaćeg poslovnog sektora tijekom dana. Kako ih zasad nema, očekujem danas stagnaciju Crobexa“, ističe Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

A na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno porasli, drugi dan zaredom, što se zahvaljuje rastu cijena dionica u rudarskom i energetskom sektoru nakon ohrabrujućih signala iz eurozone.

Dow Jones indeks ojačao je 1,41 posto, dok je S&P 500 porastao 1,38, a Nasdaq indeks 1,30 posto. To se ponajviše zahvaljuje ublažavanju strahovanja ulagača u vezi dužničke krize u eurozoni, nakon uspješne aukcije talijanskih državnih obveznica.

Međutim, jutros se na europskim burzama trguje oprezno jer je ulagače pokolebao sporiji nego što se očekivalo rast kineskog gospodarstva.

U prvom tromjesečju kineski bruto domaći proizvod porastao je po najnižoj stopi u gotovo tri godine, a usporavanje rasta na 8,1 posto, s 8,9 posto u prethodnom kvartalu, znatnije je nego što se očekivalo. U anketi Reutersa analitičari su procjenjivali da će rast BDP-a iznositi 8,3 posto.

„Vidjet ćemo je li korekcija cijena na niže na svjetskim burzama dosegnula dno ili će se još nastaviti. Procjenjuje se da bi se najvažniji indeksi mogli spustiti od 5 do 7 posto sa svojih nedavno dosegnutih vrhunaca“, kaže Bešević Vlajo.

Kako dodaje, u posljednje vrijeme pristižu mješoviti makroekonomski pokazatelji, pogotovo iz SAD-a.

„Dok je brojka o nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna razočarala, trgovinski deficit bio je puno manji nego što se očekivalo, pa neki analitičari povećavaju svoje procjene o rastu BDP-a. Danas očekujemo objavu indeksa povjerenja američkih potrošača i potrošačkih cijena“, zaključuje Bešević Vlajo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙