FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje u očekivanju novih vijesti

ZAGREB, 27. ožujka 2012. (Hina) - Dok investitori čekaju nove vijesti o mogućnostima privatizacije državnih tvrtki, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stagnacija Crobexa, pri čemu bi u fokusu investitora i dalje mogla biti dionica Petrokemije.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Crobex indeks jučer se održao iznad psihološke granice od 1.800 bodova, ojačavši blagih 0,02 posto, na 1.803 boda. Crobex10 skliznuo je, pak, 0,72 posto, na 983 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 27 milijuna kuna, što je otprilike 13 milijuna kuna više nego u petak.

Najveći promet ostvaren je dionicom Petrokemije, 6,7 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 13,6 posto, na 259 kuna.

Ta dionica u fokusu je investitora zbog špekulacija da bi kutinska tvrtka do kraja godine mogla biti privatizirana te da postoji interes ruskih kompanija za tu tvrtku.

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić izjavio je jučer, nakon posjeta Rusiji, da će se, dođe li do odluke hrvatske vlade o privatizacijskim procesima, javiti nekoliko ruskih tvrtki, a to se potencijalno odnosi i na Hrvatsku poštansku banku te na Petrokemiju.

„Dok investitori na domaćem tržištu kapitala osluškuju nove vijesti o mogućim privatizacijama državnih tvrtki, Crobexi bi danas mogli stagnirati. U većem fokusu investitora i dalje bi mogla biti dionica Petrokemija“, ističe Ana Franin, financijska analitičara u Raiffeisenbank Austria.

A na svjetskim su burzama, nakon prošlotjedne korekcije, cijene dionica ponovno snažno porasle.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene skočile više od 1 posto nakon što je predsjednik američke središnje banke Ben Bernanke poručio da je i dalje nužna labava monetarna politika kako bi se smanjila nezaposlenost.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros snažno porasle, a pozitivna kretanja nastavljena su i na europskim burzama.

„Najvažniji svjetski dionički indeksi ponovno su porasli, potaknuti Bernankeovim najavama mogućeg dodatnog labavljenja monetarne politike. Stoga je vjerojatan nastavak pozitivnog raspoloženje na svjetskim burzama“, zaključuje Franin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙