FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: smirivanje prodaja, Crobexi bi mogli stagnirati

ZAGREB, 23. ožujka 2012. (Hina) - Nakon tri dana pada cijena dionica, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje stabilizacija Crobexa, no tržište nema snage za znatniji oporavak jer nedostaje novih poticajnih vijesti s domaće poslovne scene.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 3 porast.

Pod pritiskom pada cijena dionica na svjetskim burzama, izazvanog naznakama slabljenja industrije u Kini i eurozoni, Crobex indeks potonuo je jučer 1,21 posto, na 1.809 bodova, a Crobex10 1,07 posto, na 994 boda.

Od početka tjedna Crobex je u minusu 1,87 posto, a Crobex10 1,37 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 14,12 milijuna kuna, što je otprilike 15 milijuna kuna manje nego dan prije.

„Mislim da zasad nema prostora za oporavak Crobexa, moguća je danas tek njegova stagnacija na sadašnjim razinama. Naime, nema domaćih vijesti koje bi opravdale rast tržišta, a i sa svjetskih burzi i dalje stižu loše vijesti“, ističe Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Cijene dionica na svjetskim burzama neprestano su rasle od početka godine, zahvaljujući naznakama jačanja američkog gospodarstva. U tom je razdoblju S&P 500 indeks porastao više od 11 posto, dosegnuvši najviše razine u četiri godine.

No, pitanje je može li se uspon cijena nastaviti, s obzirom da je Japan u recesiji, da eurozoni prijeti recesija, dok se rast kineskog gospodarstva usporava.

Zbog toga su jučer na Wall Streetu cijene dionica pale, treći dan zaredom, pri čemu je S&P 500 indeks nakon šest dana zaronio ispod psihološki važne razine od 1.400 bodova.

Jutros su i na azijskim burzama cijene dionica pale, dok su se europska tržišta stabilizirala, nakon četiri dana neprestanog pada cijena dionica.

„Slabiji od očekivanja PMI indeksi industrijske i uslužne aktivnosti u Kini, eurozoni i Njemačkoj, naveli su investitore na oprez. Kako dionička tržišta rastu već mjesecima, u zadnje vrijeme izgubila su zamah. Nastupilo je vrijeme za predah, a moguće i oštriju korekciju na niže“, zaključuje Bešević Vlajo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙