FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 12. travnja 2012. (Hina) -

BRATISLAVA

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao je u četvrtak navečer u Bratislavu gdje će sudjelovati na 7. godišnjem svjetskom sigurnosnom forumu - GLOBSEC 2012.

Dvodnevna konferencija, na kojoj sudjeluju šefovi država, ministri vanjskih poslova i obrane zemalja srednje Europe i NATO saveza, održava se uoči svibanjskog summita NATO-a u Chicagu. Po dolasku u glavni grad Slovačke, Josipović se na neslužbenoj večeri susreo sa slovačkim ministrom vanjskih poslova Miroslavom Lajčakom, bivšim visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH. Stanje u toj susjednoj zemlji, situacija u regiji i Europi te hrvatsko priključenje EU-u bile su teme razgovora hrvatskog predsjednika i šefa diplomacije Slovačke, članice Unije koja je prva ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU-om. Predsjednici Hrvatske Josipović, Slovenije Danilo Tuerk i domaćina Slovačke Ivan Gašparovič vodeći su sudionici GLOBSEC-a, na kojem će se raspravljati o euroatlantskoj budućnosti jugoistočne Europe, europskoj dužničkoj krizi i ostalim globalnim sigurnosnim i političkim pitanjima.

ZAGREB

Francusko-hrvatski poslovni klub je prva inicijativa koja se razvija u Zagrebu i predstavljat će most prema Hrvatskoj za francuske gospodarstvenike, izjavio je u četvrtak predsjednik Kluba David Gabelica povodom njegova utemeljenja.

Francusko-hrvatski poslovni klub, čija je svrha olakšati kontakte poduzetnicima na obje strane te pridonijeti boljem međusobnom poznavanju gospodarskih prilika u Francuskoj i Hrvatskoj, ali i unutar EU-a te na tržištima trećih zemalja, u samom je začetku osnivanja dobio potporu 50 francuskih tvrtki, podružnica i poslovnih predstavništava."Ovo je prva takva inicijativa koja se razvija u Zagrebu. Ključ je da ljudi budu prisutni u Hrvatskoj, a ne u Parizu...Klub će predstavljati most prema Hrvatskoj za francuske gospodarstvenike", kazao je Gabelica na svečanosti otvaranja Kluba u rezidenciji francuskog veleposlanika Jeromea Pasquiera. Istaknuo je da 50 francuskih tvrtki koje djeluju u Hrvatskoj zapošljava oko 8.000 ljudi, a htio bi, kako je rekao, da i hrvatske tvrtke pokažu interes i jave se Francusko-hrvatskom poslovnom klubu sa svojim idejama i projektima.

BEOGRAD

U jugoistočnoj Europi postoji, kako se procjenjuje, više od 160 tisuća tona streljiva koje bi trebalo uništiti, izjavio je u četvrtak srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac nakon sastanka ministara obrane zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). Na skupu, čija je glavna tema bila suradnja u zbrinjavanju viškova oružja, sudjelovali su ministri ili predstavnici ministarstava obrane 11 država, među kojima i zamjenica hrvatskog ministra obrane Višnja Tafra. Uz srbijanskog ministra obrane, na skupu su bili i ministri obrane Srbije, Crne Gore, Bugarske i Turske, te predstavnici UN, EU, NATO, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, Regionalnog vijeća za suradnju i Centra za sigurnosnu politiku - RACVIAC.

NEW YORK

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige za Siriju Kofi Annan u četvrtak je Vijeću sigurnosti UN rekao da Sirija nije u potpunosti ispunila uvjete primirja, rekla je veleposlanica SAD-a pri UN-u Susan Rice. "Gospodin Annan je potvrdio da ono što se danas dogodilo ne predstavlja puno poštivanje uvjeta od strane sirijske vlade, jer su sirijske snage ostale u i oko urbanih središta", rekla je Rice koja predsjeda Vijećem sigurnosti u travnju. "On je naglasio da se sirijske postrojbe i oklopna vozila moraju odmah vratiti u vojarne", rekla je. Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton u četvrtak je rekla da su ministri vanjskih poslova skupine G-8 pozdravili izvješće Kofija Annanu koje ocjenjuje da se nasilje "barem za sada stišalo". Clinton je novinarima nakon sastanka ministra u Washingtonu rekla da je primirje u Siriji važan korak, ali da je to samo jedan element Annanovog plana i dodala da taj plan nije "meni opcija" te da humanitarne organzacije moraju imati pristup Siriji.

UJEDINJENI NARODI

Izaslanik Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofi Annan rekao je u četvrtak Vijeću sigurnosti da Sirija ne poštuje u potpunosti uvjete njegova mirovnog plana i pozvao je vijeće da zahtijeva povlačenje vojske i teškog naoružanja iz gradova, objavili su članovi vijeća. Annan je članovima vijeća još rekao da krhko sirijsko primirje treba potporu te zatražio brzo razmještanje prvoga vala nenaoružanih promatrača koji će nadzirati primjenu njegova plana. Za njima će doći i idući val promatrača, rekli su za Reuters diplomati koji su željeli ostati anonimni. U četvrtak se čini kako se donekle drži primirje s UN-ovom potporom i ciljem da prekine nasilje što traje već godinu dana, ali protuvladini aktivisti kažu kako nema znakova da predsjednik Bašar al-Asad povlači snage iz gradova.

BRUXELLES

Europska komisija je u četvrtak odbila komentirati zabranu dvaju skupova ekstremnih desničarskih stranaka koje je u petak i subotu namjeravala organizirati Hrvatska čista stranka prava (HČSP), ističući da je to stvar država koje pri takvim odlukama trebaju naći ravnotežu između slobode izražavanja te sigurnosti, demokratskih načela, sprječavanja izražavanja rasizma, ksenofobije i ekstremizma. "U Europskoj uniji u nadležnosti je država članica da odluče hoće li dopustiti neki skup. Europska komisija nema nadležnosti miješati se u to", izjavio je glasnogovornik Eurpske komisije Peter Stano zamoljen da komentira odluku ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića da zabrani te skupove.

ŽENEVA

Primirje s potporom Ujedinjenih naroda koje je u zoru stupilo na snagu u Siriji samo se "djelomično poštuje", a teško oružje i vladine snage i dalje su u gradovima, objavio je u četvrtak glavni oporbeni pokret. "Nema dokaza znatnoga povlačenja", rekla je novinarima u Ženevi glasnogovornica sirijskoga nacionalnog vijeća Basma Kodmani. "Prekid vatre... Samo se djelomično poštuje. Mi smatramo da je jasno kako je prekid vatre podrazumijevao povlačenje svega teškog naoružanja iz gradova, naseljenih područja. To se nije dogodilo". "Za nas to nije ostvareno i to je važno. Nije ostvareno po formulaciji iz Annanova plana", dodala je.

AMSTERDAM

Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zatražio je u četvrtak od tog suda da prijavi Libiju Vijeću sigurnosti UN zbog toga što nije izručila Saifa al-Islama Gadafija, sina bivšeg libijskog vođe Moamera. Luis Moreno-Ocampo zaražio je od sudskog vijeća da odbaci žalbu koju je u četvrtak uložila Libija, zatraživši više vremena za prebacivanje Saifa-al Islama u Nizozemsku. "To što su libijske vlasti uložile zahtjev za žalbu ne izuzima ih od toga da se pokore odluci suda", rekao je tužitelj. "Odluke ICC-a su obvezujuće sve do možebitnog ukinuća ili poništenja", dodao je. ICC je u lipnju prošle godine izdao uhidbeni nalog za Saifom al-Islamom, nakon što je tužiteljstvo optužilo njega i druge osobe za sudjelovanje u ubijanju prosvjednika tijekom pobune koja je u konačnici dovela do rušenja s vlasti njegova oca Moamera Gadafija u kolovozu 2011.

LONDON

Velika većina irskih katolika ne protivi se mogućnosti braka za svećenike i zaređivanja žena, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni u četvrtak. Rezultati ankete koju je proveo institut Amarach Consulting za Udrugu svećenika Irske pokazuju da 87 posto ispitanih smatra da svećenicima treba dopustiti da se žene, a tek 10 posto manje ne protivi se zaređivanju žena za katoličke svećenike. Također, 72 posto ih smatra da oženjenim muškarcima zrele dobi treba omogućiti da postanu svećenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙