FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH traži s Hrvatskom šest graničnih prijelaza za izvoz hrane

SARAJEVO, 12. travnja 2012.(Hina) - Ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UNO) Miro Džakula izjavio je u četvrtak kako je službeno stajalište vlasti te zemlje da bi na granici s Hrvatskom trebalo uspostaviti šest prijelaza preko kojih bi bilo moguće izvoziti proizvode životinjskog i biljnog podrijetla sukladno standardima koje propisuje Europska unija.

"Službeno smo u dosadašnjim pregovorima dogovorili uspostavu dva granična prijelaza sa svim inspekcijskim službama i to na lokacijama Gradiška i Bijača", potvrdio je Džakula novinarima u Sarajevu dodajući kako je to rezultat bilateralnih pregovora s Hrvatskom i trilateralnih pregovora u kojima su sudjelovali i predstavnici Europske komisije.

Džakula je kazao kako pored toga bosanskohercegovačko izaslanstvo u pregovorima zastupa stajalište da bi prijelaz iste kategorije trebao biti i onaj između Izačića i Ličkog Petrovog Sela.

Uz to se predlaže i uspostava tri dodatna granična prijelaza na kojima bi djelovale fitosanitarne inspekcije obje države.

Bosanskohercegovačka strana predlaže da to budu prijelazi Županja-Orašje u Posavini, Gorica-Vinjani Donji u Hercegovini i Ivanica-Gornji Brgat kod Dubrovnika.

Na upit Hine o zahtjevu da se otvori sedam graničnih prijelaza, što je nakon nedavnih razgovora vođenih u Hrvatskoj izjavio ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, Džakula je kazao kako "o tome treba pitati Lagumdžiju".

Lagumdžija je kazao kako su BiH potrebna tri prijelaza s Hrvatskom za izvoz roba životinjskog podrijetla i još četiri za izvoz onih biljnog podrijetla. Kazao je kako bi u protivnom moglo doći do "kaosa" i "trgovinskog rata".

"Ja zastupam službena stajališta države BiH", kazao je Džakula koji u svojstvu ravnatelja UNO, što je zapravo carinska uprava, predsjeda i državnim povjerenstvom za integrirano upravljanje granicama.

Članovi različitih državnih agencija koje nadziru sigurnost granice te promet roba i putnika u četvrtak su u Sarajevu potpisali protokole o provedbi strategije integriranog upravljanja granicom koji definiraju operativne oblike suradnje.

Zbog skorog ulaska Hrvatske u EU trenutačno je u tijeku revizija postojećeg međudržavnog ugovora o graničnim prijelazima i o pograničnom prometu.

Sličan sporazum BiH ima i s Crnom Gorom ali ne i sa Srbijom, s kojom do danas nije precizno definirala načine kontrole granice i funkcioniranja graničnih prijelaza.

Prema navodima lokalnih medija u BiH, ministar sigurnosti Sadik Ahmetović uputio je pismo članovima Predsjedništva BiH u kojemu ih je upozorio kako s postojećim ljudskim i materijalnim resursima te uz najavljena smanjenja proračunskih izdvajanja za sigurnosne službe dolazi u pitanje učinkovit nadzor granica, posebice s Hrvatskom.

U pismu, kako ga u četvrtak citira "Oslobođenje", ministar Ahmetović navodi i kako postoji opasnost da se u takvim okolnostima pojača priliv ilegalnih imigranata u BiH pa bi se lako moglo dogoditi da država "izgubi kontrolu nad ovim gorućim problemom".

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar u četvrtak nije želio kazati strahuju li doista u Ministarstvu sigurnosti od gubitka nadzora nad granicama niti potvrditi autentičnost tvrdnji koje su se pojavile u medijima. "Mogu kazati samo da se u ovakvim slučajevima ne može štedjeti na elementarnim stvarima", izjavio je Ćavar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙