FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 5. travnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti objavljenih do 12.30

ZAGREB - Ne riješe li Hrvatska i Bosna i Hercegovina u idućih petnaest mjeseci niz postojećih problema između dviju država, bilateralni će odnosi ući u veliku krizu, a ona podrazumijeva i neku vrstu trgovinskg rata, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija komentirajući rezultate svog prvog službenog posjeta Hrvatskoj. U izjavi za sarajevski "Dnevni avaz" od četvrtka rekao je kako inzistira da se otvorena pitanja ne rješavaju po načelu "švedskog stola", što znači da na dnevnom redu ne smiju biti samo ona pitanja koja Hrvatska smatra bitnima. U protivnom ne treba isključiti intervenciju Bruxellesa, rekao je Lagumdžija koji inzistira da se "u idućih deset dana učini hitna inventura otvorenih pitanja s obje strane. Potrebno je uspostaviti privremeno povjerenstvo koje bi izradilo sažetak onoga što je godinama neriješeno, ali i akcijski plan otvaranja tih pitanja u paketu". Ministar zagovara rješavanje pitanja svih granica i želi barem sedam graničnih prijelaza, a ne samo dva. Velik vanjskotrgovinski deficit BiH u razmjeni s Hrvatskom neprihvatljiv je. Hrvatska BiH zapravo prodaje 90 posto onih proizvoda koje ne može prodati nigdje drugdje, a BiH pak takve proizvode može kupovati bilo gdje, rekao je i naglasio da BiH inzistira da joj se vrati imovina koju posjeduje u Hrvatskoj, od dječje bolnice u Cavtatu preko hotela u Dubrovniku do imovine "Šipada" i "Energoinvesta".

,

ANKARA - Oko 1.000 sirijskih izbjeglica ušlo je u Tursku u posljednja 24 sata, čime je broj Sirijaca koji su bježeći pred borbama u svojoj zemlji utočište potražili u Turskoj narastao na 21.000, doznaje se iz službenih turskih izvora. "Povećan je broj sirijskih izbjeglica koji stižu preko Rejhanlija, pograničnog grada u južnoj pokrajini Hataj", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan. Turska je podignula osam izbjegličkih logora za Sirijce, uglavnom u pokrajinama Hataj i Gaziantep. Turski Crveni polumjesec priprema se za još gori scenarij, masovni zbjeg i do 500.000 ljudi.

TOKIO - Približno 12 tona radioaktivne vode isteklo je iz nuklearne centrale Fukushima, a dio se vjerojatno izlio u more, otkriveno je u četvrtak ujutro. Japanska elektroenergetska tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) objasnila je da je istjecanje otkriveno u četvrtak ujutro na cijevi koja povezuje privremeni uređaj za dekontaminiranje vode, gdje se čisti tekućina za hlađenje reaktora.

Vrlo radioaktivna nakon prolaska kroz reaktor, ta se voda obično ponovno ubrizgava u sustav hlađenja nakon prolaska kroz opremu za dekontaminranje. Tepco je rekao da je radioaktivna tekućina, koja je iscurila u četvrtak, bila korištena u operacijama čišćenja, a oštećenje je otklonjeno. Tepco pokušava utvrditi točnu količinu vode koja je iscurila u ocean iz centrale Fukushima Daiichi, 220 km sjeveroistočno od Tokija. To nije prvi takav slučaj: oko 120 tona radioaktivne vode iscurilo je iz sustava za dekontaminaciju prošlog mjeseca, od čega je 80 litara završilo u moru. U tragediji izazvanoj potresom magnitude 9,0 u Pacifiku 11. ožujka 2011., koji je zatim izazvao tsunami te havariju nuklearne elektrane Fukushima potvrđena je smrt 5.846 ljudi, a 3.317 osoba je nestalo. Ozlijeđenih je 6.011, a materijalne su štete goleme kao i onečišćenje izazvano radioaktivnošću.

ANKARA - Eksplozija jedne od dviju cijevi naftovoda kojim se iz iračkog Kirkuka transportira sirova nafta prema turskoj luci Ceyhan, na Sredozemlju, prouzročila je u četvrtak veliki požar zbog čega je zaustavljena isporuka tog energenta, priopćio je turski dužnosnik. "Isporuka nafte je na tom cjevovodu obustavljena, ali se nastavlja u drugoj cijevi naftovoda", dodao je isti dužnosnik.

U ovom trenutku nije jasno zbog čega je došlo do eksplozije, ali sabotaže na naftovodima i plinovodima koji iz Irana i Iraka dopremaju energente u Tursku nisu rijetkost. Naftovod od Kirkuka do Ceyhana česta je meta napada kurdskih boraca koji se bore za autonomiju svog naroda. Kapacitet spomenutog naftovoda je 1,6 milijuna barela dnevno, a najčešće se dnevno pumpa 500.000 barela sirove nafte.

MAIDUGURI - Sedam ljudi poginulo je u četvrtak na tržnici nigerijskog grada Maidugurija na sjeveroistoku zemlje u napadu koji se pripisuje ekstremističkoj islamističkoj skupini Boko Haram, javlja Reuters. "Sedam trgovaca je ubijeno, a još tri civila ranjena su u napadu naoružane skupine za koju se vjeruje da pripada Boko Haramu", rekao je glasnogovornik policije Samuel Tizhe. Boko Haram, islamistička skupina koja želi uvesti šerijatski zakon na što većem dijelu Nigerije, ustrajna je u pobuni protiv vlade predsjednika Goodlucka Jonathana. Iako se radi o pobuni niska intenziteta, militanti ne posustaju u nakani da ostvare svoj cilj. Većinom napadaju u blizini oko svog uporišta Maidugurija, glavnog grada zabačene pokrajine Borno koja graniči s Čadom, Nigerom i Kamerunom. S oko 160 milijuna stanovnika Nigerija je u gotovo jednakim dijelovima podijeljena na muslimanski sjever i kršćanski jug.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙