FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30

ZAGREB, 11. travnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjelovat će u četvtak i petak na konferenciji o globalnoj sigurnosti u Bratislavi (GLOBSEC), skupu političke i diplomatske elite, stučnjaka s područja vanjske politike i gospodarstva te utjecajnih stručnjaka s obje strane Atlantika na kojoj će se raspravljati o budućnosti Zapadnog Balkana, europskoj dužničkoj krizi i ostalim globalnim sigurnosnim i političkim pitanjima. Euroatlanska budućnost jugoistoka Europe i Ukrajine, kriza eurozone, razvoj događaja na Bliskom istoku i južnom Mediteranu nakon Arapskog proljeća glavne su teme tradicionalnog godišnjeg skupa koji glavni gradu Slovačke ugošćuje sedmi put. Dvodnevna konferencija, na kojoj sudjeluju šefovi država, ministri vanjskih poslova i obrane brojnih europskih zemalja, održava se uoči svibanjskog summita NATO-a u Chicagu pa će sudionici otvoriti ključna pitanja koja će dominirati i sastankom na vrhu Sjevernoatlanskog saveza. Predsjednik Josipović, slovenski predsjednik Danilo Tuerk i slovački Ivan Gašparovič, te brojni ministri vanjskih poslova i obrane samo su neki od visokih gostiju na konferenciji koja je u posljednih sedam godina postala jedan od vodećih vanjskopolitičkih i sigurnosnih foruma u središnjoj Europi. Svečanom večerom prvog dana skupa obilježit će se deseta obljetnica summita NATO-a u Pragu kada je 2002. sedam srednjoeuropskih država pozvano na priključenje Savezu. Mjesec dana prije summita NATO-a u Chicagu, GLOBSEC je prilika i da ministri vanjskih poslova iz zemalja središnje i istočne Europe usklade stajališta i osnaže "glas" regije oko ključnih pitanja na dnevnom redu predstojećeg sastanka na vrhu.

DŽAKARTA - Novi potres magnitude veće od 8,0 pogodio je obalu kod indonezijske pokrajine Aceh u srijedu nekoliko sati nakon potresa 8,6 zbog kojega je oglašeno upozorenje na tsunami za cjelokupno područje Indijskog oceana, javljaju agencije. Prvi naknadni udar magnitude 8,2 dogodio se u 12.43 na dubini od samo 16 kilometara u moru i 615 kilometara od Bande Achea, objavio je Američki geofizički institut, prenosi AFP. Nakon njega slijedila su još najmanje dva snažna udara, piše Reuters. Upozorenje na tsunami oglašeno je nakon prvog potresa magnitdue 8,6 koji je izazvao paniku među stanovništvom Indonezije, Tajlanda, Indije te Šri Lanke, država koje pamte stravičan tsunami iz prosinca 2004., s oko 230.000 žrtava. Pacifički centar za upozorenje na tsunami rekao je da je upozorenje i dalje na snazi, a prošireno je i za francuski otok Reunion u Indijskom oceanu, javlja AFP. Iako je Pacifički centar objavio da tsunami nije velik, vlasti otoka Andaman i Nicobar u Indiji sjeverno od područja pogođenih potresom, kazale su da bi valovi mogli biti visoki do gotovo 4 metra.

SINGAPUR - Tsunami veličine 17 centimetara, izazvan snažnim potresom, kreće se Indijskim oceanom prema pokrajini Aceh u Indoneziji, upozorio je u srijedu Pacifički centar za upozorenje na tsunami, a indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono rekao je da zasad nema izvješća o žrtvama ili štetama u Acehu. Ranije u srijedu potres magnitude 8,6 na dubini od 33 kilometara u moru pogodio je područje šestotinjak kilometara jugozapadno od grada Bande Aceha na sjevernome dijelu indonezijskoga otoka Sumatre. Izazvao je paniku među stanovništvom kojem je u strašnom sjećanju tsunami od 26. prosinca 2004. Victor Sardina, geofizičar iz centra na Havajima rekao je da su instrumenti izmjerili visinu tsunamija od 17 centimetara te se "Ne čini kao velik tsunami", no dodao je "i dalje motrimo jer tsunami dolazi u valovima". Indonezijski predsjednik Susilo Yudhoyono rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskim premijerom Davidom Cameronom u glavnome gradu Džakarti kako nema znakova katastrofe. "Nema prijetnje tsunamija iako smo u stanju uzbune", rekao je. "Stanje u Acehu je pod kontrolom, ima malo panike no ljudi se mogu skloniti na uzvisine", dodao je.

ZAGREB - Hrvatsko veleposlanstvo u Džakarti nije zaprimilo nikakve službene informacije o eventualnom boravku hrvatskih državljana na području u Indoneziji koje je pogodio snažan potres, doznaje u se u srijedu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Potres magnitude 8,6 pogodio je podmorje šestotinjak kilometara jugozapadno od grada Bande Aceha na sjevernome dijelu indonezijskoga otoka Sumatre, na dubini od 33 km. Zbog snažnog potresa uz indonezijsku obalu u Indijskome oceanu je proglašena opasnost od tsunamija. "Prema dosadašnjim saznanjima, na navedenom području nema hrvatskih državljana koji su tamo stalno boravili", navodi MVEP.

BEJRUT - Sirijska je vojska u srijedu iz minobacača granatirala oporbene četvrti grada Homsa, tek nekoliko sati nakon što je predsjednik Bašar al-Asad Ujedinjenim narodima rekao da će poštivati primirje s pobunjenicima koje treba nastupiti za manje od 24 sata. Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), aktivistička organizacija sa sjedištem u Britaniji, je izvijestio da je u jutrošnjim napadima na okrug Khalidiya jedna osoba ubijena. Ovo je najnoviji cilj Asadova nastojanja da slomi oporbu nakon što su njegove snage pregazile opkoljeno uporište pobunjenika Baba Amr u Homsu prije mjesec dana. "Minobacačka vatra počela je jutros u sedam sati. Mogu čuti po jednu eksploziju svakih pet minuta", rekao je jedan od oporbenih aktivista iz Homsa gdje je u bombardiranju u utorak, na dan na koji je Asad trebao početi povlačenje vojske iz gradova, ubijeno najmanje 26 osoba. Zapadne sile odbacuju kao nevjerodostojna Asadova obećanja izaslaniku UN-a i Arapske lige Kofiju Annanu da će poštivati primirje, no nemaju učinkovitu politiku za sprječavanje krvoprolića u Siriji zbog njihove nesklonosti vojnoj intervenciji i otpora Rusije i Kine bilo kakvoj akciji Vijeća sigurnosti UN-a. Sirijska vojska za sada nastavlja ofenzivu i napada nekoliko oporbenih uporišta umjesto da se, kako predviđa Annanov plan, povlači.

SARAJEVO - Predstavnici vlasti Bosne i Hercegovine i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) provode pripreme za pregovore o novom stand-by aranžmanu za tu zemlju, potvrdio je predstavnik MMF-a za BiH Milan Cuc. "Nadamo se da bi druga polovica svibnja mogla poslužiti kao vremenski okvir za narednu godišnju misiju MMF-a koja će provesti konzultacije o ekonomskom stanju u državi te za početak razgovora o mogućem novom programu s BiH", kazao je Cuc kako ga u srijedu citira "Dnevni avaz". Cuc nije pojasnio pod kojim bi uvjetima MMF mogao odobriti novi stand-by aranžman za BiH no "Avaz" ističe kako je on nužan vlastima u toj zemlji da bi "zakrpale" postojeće rupe u entitetskim proračunima jer priliv sredstava u sadašnjim okolnostima ne jamči ni sigurnu isplatu plaća korisnicima proračunskih sredstava. Dodatni problem za BiH je nedavno novo snižavanje kreditnog rejtinga te zemlje od strane procjeniteljske kuće "Moody's". Po toj je procjeni BiH tek na jedan korak od kategorije C koja države s tom oznakom tretira kao bankrotirane. Cuc je ocijenio kako je snižavanju kreditnog rejtinga doprinijela i politička kriza u BiH koja je zakočila usvajanje proračuna što je opet početkom godine dovelo do kratkotrajnog prekida plaćanja dospjelih financijskih obveza prema inozemstvu. BiH još uvijek nije dobila ni proračun za 2012. godinu i trenutačno funkcionira na režimu privremenog financiranja.

SARAJEVO - Gotovo svaki četvrti student u Bosni i Hercegovini imao je osobnog dodira s korupcijom, rezultati su istraživanja što ga je proveo bosanskohercegovački ogranak organizacije Transparency International (TI) koje je u srijedu predstavljeno u Banjoj Luci. Istraživanje TI, čiji je cilj bio utvrditi stupanj korupcije u sustavu visokog obrazovanja u BiH, obuhvatilo je dvije tisuće studenata i 500 nastavnika. Pokazalo je kako su studenti koji navode kako su svjedočili korupciji uglavnom plaćali prolaznu ocjenu novcem ili nekom vrstom usluge. Studenti drže kako je upravo dobivanje pozitivne ocjene iz nekog predmeta najrasprostranjeniji oblik korupcije i kako se na to odnosi 45 posto ukupno poznatih primjera korupcije. Cijena prolazne ocjene na ispitu, prema tvrdnjama ispitanika, doseže do dvije tisuće konvertibilnih maraka (tisuću eura). Dvadeset posto koruptivnih djela odnosi se na dobivanje ocjene na osnovu rodbinskih i obiteljsko-prijateljskih veza. U petnaest posto slučajeva korupcija se percipira kroz uvjetovanje studenata da na ispit mogu izaći samo ukoliko prethodno kupe točno određenu knjigu, u šest posto slučajeva rječ je o protežiranju djece čiji su roditelji nastavno osoblje a u sedam posto slučajeva u pitanju su drugi oblici nezasluženog dobivanja ocjena. Nastavno je osoblje u istraživanju iskazalo veću zabrinutosti nezasluženima napredovanjem nastavnika u karijeri i narušavanjem propisanih pravila u obrazovnom procesu.

SEUL - Konzervativci na vlasti u Južnoj Koreji izjednačeni su s oporbom, koju predstavljaju stranke centra i ljevice, nakon izbora održanih u srijedu, prema televizijskim anketama objavljenim nakon zatvaranja birališta. Ovi su izbori ustvari test za predsjedničke izbore koji će se održati u prosincu. Stranka Saenuri ili Stranka nove granice (NFP) već četiri godine sa 165 zastupnika ima većinu u parlamentu, dok glavna oporbena stranka, Demokratska ujedinjena stranka (DUP) ima 89 zastupnika. Prema anketama, NFP će u novom sazivu parlamenta imati između 130 i 135 zastupničkih mjesta, dok će DUP imati između 128 i 150 zastupnika. "Borba je izjednačna, treba čekati konačne rezultate", kazao je glavni tajnik DUP-a Park Sun-Sook.

PARIZ/LONDON - Curenje plina iz Totalove platforme Elgin u Sjevernom moru moglo bi se zaustaviti do kraja travnja ukoliko sanacija bude tekla po planu, objavio je jedan od direktora Philippe Guys. On je za škotski The Press and Journal kazao da francuska tvrtka planira upumpati blato u izvor plina prije svibnja. "Naporno radimo i ako sve bude teklo po planu vjerujemo da će do kraja mjeseca izvor biti stavljen pod kontrolu", kazao je. Total je objavio kako curenje plina dnevno nosi gubitak od 2,5 milijuna dolara i vrijednost dionica tvrtke pala je gotovo sedam posto od objave informacije o curenju plina.

KADUNA - Zapovjednik nigerijske vojske rekao je da vojnici moraju biti u "ratnom raspoloženju" kako bi se borili protiv islamističke sekte Boko Haram, što je otklonilo nagađanja da su nigerijske vlasti otvorene za dijalog s tom skupinom koja je ove godine ubila stotine ljudi. "Krajnje je vrijeme za vas i vaše ljude da budete u ratnom raspoloženju kako bi mogli rješavati sadašnje izazove", rekao je Azubuike Ihejirika, načelnik glavnog stožera vojske, vojnicima u gradu Kaduni na sjeveru zemlje. On je rekao da se vojsci treba dati više sredstava kako bi joj se pomoglo u borbi protiv terorizma. Nigerijski zapovjednik je rekao kako očekuje da se vojsci "u okviru ovogodišnjeg proračuna poveća njen dio" što bi značilo "mnogo više opreme".

ZAGREB/MOSKVA - Nekoliko oporbenih zastupnika otišlo je u srijedu iz Državne Dume dok je premijer i novoizabrani predsjednik Vladimir Putin podnosio završno izvješće o radu svoje vlade u znak prosvjeda zbog njegovog komentara na situaciju u Astrahanu gdje kandidat za gradonačelnika iz stranke Pravedna Rusija Oleg Šein već 27. dan štrajka glađu, javljaju ruski mediji. Šein štrajka glađu zbog navodne izborne prijevare koja ga je koštala fotelje gradonačelnika. "Ako nepravilnosti mogu dovesti u pitanje ishod (izbora), onda ih sud treba poništiti", rekao je Putin odgovarajući na pitanje jednog zastupnika iz Pravedne Rusije o situaciji u Astrahanu. "Koliko ja znam, vaš kolega Šein je krenuo u štrajk glađu, ali nije podnio prigovor sudu. Iskreno, to je pomalo čudno", kazao je Putin. Nakon njegova odgovora zastupnici Pravedne Rusije, koja ima 64 od 450 mjesta u Dumi, napustili su dvoranu u kojoj je Putin podnosio izvješće. Šein je ranije izjavio da su nadzorne kamere snimile nepravilnosti, ali da vladini dužnosnici odugovlače s odgovorom na njegov zahtjev da mu daju sve relevantne snimke.

ZAGREB - Cijene američkih viza mijenjaju se od 13. travnja pa će tako turističke, poslovne ili studentske vize umjesto 140 američkih dolara koštati 160 dolara, priopćeno je u srijedu iz američkog veleposlanstva u Zagrebu. Troškovi izdavanja dijela neuseljeničkih viza narasli su se dok su se troškovi useljeničkih smanjili, navodi se u priopćenju, pa se u skladu s tim povećavaju cijene dijela viza iz prve skupine a smanjuju cijene onih iz druge skupine. Tako rastu na 160 dolara cijene i za novinarske i tranzitne vize, kao i za one za programe razmjene. Cijene useljeničkih viza, poput one s dozvolom rada ili vize za spajanje obitelji, smanjuju se u rasponu od 85 do 315 dolara, ovisno o kategoriji.

NAYPYIDAW - Aung San Suu Kyi sastala se u srijedu s mianmarskim predsjednikom Theinom Seinom u Naybyidawu i taj drugi njihov razgovor u osam mjeseci pokazuje da čelnica oporbe odsad zauzima važno mjesto na političkoj sceni Mianmara. "Zadovoljna sam", rekla je Suu Kyi, ali nije otkrila sadržaj razgovora koji je nazvala privatnim. Oporbena čelnica koja je 15 godina provela u kućnome pritvoru, a na djelomičnim izborima 1. travnja prvi je put izabrana u parlament, postala je nezaobilazna sugovornica civilne vlade sastavljene prije godinu kada se vojna hunta sama raspustila iako su u novoj vladi uglavnom bivši časnici. Suu Kyi, dobitnica Nobelove nagrade za mir zbog nenasilne borbe s mianmarskom vojnom huntom, sada je potrebna režimu jer ona uživa ugled u zemlji i inozemstvu te može pomoći provedbi reforma i ukidanju međunarodnih sankcija Mianmaru. Znak da Zapad teži upravo takvu scenarij je za petak najavljen posjet britanskog premijera Davida Camerona Mianmaru gdje će razgovarati s predsjednikom i s oporbenom čelnicom. I Sjedinjene Države najavile su da će pomoći ublažavanju ograničenja na ulaganja te da će brzo imenovati veleposlanika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙