FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kolebljiv rast tečaja eura zbog briga oko globalnog rasta

LONDON, 11. travnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu ojačao u odnosu na dolar i jen na međunarodnim tržištima, no veće mu dobitke priječi rast zabrinutosti da bi pogoršanje dužničkih nevolja u nizu zemalja eurozone moglo ugroziti globalni rast pa su ulagači utočište nalazili u valutama koje nude veću sigurnost.

Euro je u takvim okolnostima bio u plusu prema dolaru za 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,3103 dolara. Na sličnom postotnom dobitku bio je i prema jenu, dosegnuvši 105,67 jena, no drži se nedaleko najniže razine u sedam tjedana od 105,44 jena.

Istodobno, tečaj dolara spustio se na 80,568 jena, najnižu razinu od 29. veljače.

Euro bi se mogao naći pod novim pritiscima prodaje, poglavito ako dodatno skoče prinosi na španjolske i državne obveznice ostalih posrnulih članica eurozone, smatraju analitičari. Zabrinutosti u vezi dužničkih nevolja u Španjolskoj u vrijeme dok njezino gospodarstvo posrće, podigle su prinose na 10-godišnje obveznice te zemlje na nešto iznad 6 posto.

"Radi se o posustajanju uzleta eura. I malene dobitke iskoristit ću za njegovu prodaju. Ako španjolski prinosi skoče ponovno iznad 6 posto tečaj eura vjerojatno će probiti donju granicu raspona u kojem se kreće u posljednje vrijeme", kazao je Jeremy Stretch, čelnik valutne strategije u tvrtki CIBC.

Osim toga, pozitivni učinci druge aukcije jeftinih trogodišnjih zajmova Europske središnje banke (ECB), održane krajem veljače, očigledno jenjavaju jer se ulagači pojačano klone španjolskih obveznica i dugova perifernih članica i sigurnost pronalaze u njemačkim obveznicama.

"Operacije dugoročnog refinanciranje naglo su otklonile brige banaka u vezi s likvidnošću. Čini se ipak da magični učinci tih operacija jenjavaju", kazao je Minori Uchida, viši analitičar u banci Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Japanskom jenu na ruku je, pak, išla veća potražnja ulagača za sigurnim utočištima zbog bojazni u vezi globalnog rasta, kao i najnovija odluka japanske središnje banke da se zasad suzdrži od daljnjeg labavljenja monetarne politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙