FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ekonomski institut: CEIZ indeks pada sedmi mjesec za redom

ZAGREB, 10. travnja 2012. (Hina) - Koincidentni ekonomski indikator - CEIZ indeks je u veljači zabilježio smanjenje vrijednosti za 0,27 indeksnih bodova u odnosu na siječanj, što je sedmo uzastopno smanjenje mjesečne vrijednosti tog indeksa, izvijestili su danas iz Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ).

Smanjenje vrijednosti CEIZ indeksa sugerira da je sredinom prvog tromjesečja ove godine hrvatsko gospodarstvo zabilježilo dodatno usporavanje aktivnosti u odnosu na zadnje tromjesečje 2011. i početak prvog tromjesečja ove godine. Smanjenje vrijednosti CEIZ indeksa u siječnju i veljači 2012. stoga ukazuje da se može očekivati pad desezonirane vrijednosti BDP-a u prvom tromjesečju 2012.

Budući da se desezonirana vrijednost BDP-a smanjila i u zadnjem tromjesečju prošle godine, smanjenje vrijednosti BDP-a u prvom tromjesečju ove godine istovremeno bi značilo i novi ulazak hrvatskoga gospodarstva u recesiju, navodi se u obavijesti Ekonomskog instituta, čiji su analitičari razvili taj mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa.

Svrha je CEIZ indeksa pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnog ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnog ciklusa.

Uporabna vrijednost CEIZ indeksa, kako navode iz EIZ-a, je višestruka. CEIZ indeks je jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija.

Taj indeks, za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Također, CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nosioci ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, objašnjavaju iz EIZ-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙