FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV- Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 4. travnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB- Predsjednik Vlade Zoran Milanović potvrdio je danas da je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina podnio ostavku na tu dužnost zbog narušenog zdravlja, najavivši da će na prvoj sljedećoj saborskoj sjednici za novog ministra predložiti Sinišu Hajdaša Dončića, sadašnjeg župana Krapinsko-zagorske županije. Na prvoj sljedećoj saborskoj sjednici za ministra ću predložiti Sinišu Hajdaša Dončića, sadašnjeg krapinsko-zagorskog župana, no do daljnjega Ministarstvo će voditi Komadinin zamjenik Zdenko Antešić, izvijestio je premijer Milanović novinare u Banskim dvorima. Istaknuo je kako ga je ministar Komadina o svemu obavijestio jučer, a nakon konzultacija s liječnicima. Smatrao sam svojom obvezom da o tome izvijestim hrvatsku javnost, rekao je premijer Milanović. Nažalost, nakon nekoliko meseci zbog narušenog zdravstvenog stanja ministar Komadina morao je donijeti takvu odluku, rekao je premijer. Dio njegove ostavke iz pisma koje mi je uputio ste dobili u priopćenju dostavljenom medijima, dodao je.

ZAGREB-Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uručio je odlikovanje Red hrvatskog trolista dr. Ivanu Prodanu, umirovljenom general bojniku, za osobite zasluge u obrani Republike Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika. Doktor Prodan bio je među utemeljiteljima saniteta RH u rujnu 1990. godine te je zapovijedao Glavnim stožerom saniteta, a kasnije bio i načelnik Uprave za zdravstvo Ministarstva obrane. Tijekom Domovinskog rata zalagao se za poštivanje prava svakog pojedinca i poštivanje ženevskih konvencija i protokola. Nakon rata aktivan je u udruzi ratnih veterana te u radu međunarodnih veteranskih organizacija.

ZAGREB-Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) jednoglasno je donijelo odluku da se izborni proces, koji će biti završen 20. svibnja 2012., provede po postojećim pravilima, priopćeno je danas iz te stranke nakon višesatnog zasjednja Predsjedništva HDZ-a. Donijet je i zaključak o prihvaćanju inicijative za izmjenu Statuta HDZ-a po kojoj će se čelna osoba stranke birati prema načelu jedan član jedan glas u slijedećem izbornom ciklusu. Predsjedništvo HDZ-a donijelo je Odluku o pokretanju postupka za smjenu ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Predsjedništvo je također imenovalo Povjerenstvo u sastavu: Emil Tomljanović, Vladimir Šeks, Branko Bačić, Damir Sesvečan, Davorin Mlakar, Dražen Bošnjaković, Branko Vukelić, Ana Lovrin i Ivan Jarnjak koje će inicijativu za izbor čelne osobe HDZ-a prema načelu jedan član jedan glas, kao i sve ostale prijedloge razmotriti te ih uputiti na prihvaćanje u redovitoj proceduri, stoji u priopćenju.

ZAGREB -Bivši čelnici NK Croatije Mirko Novosel, Tomo Horvatinčić i Damir Vrbanović nepravomoćno su danas oslobođeni optužbe za zloporabe "teške" oko 120 milijuna kuna. Presudom sutkinje zagrebačkoga Općinskog kaznenog suda Ane Kovačić oslobođeni su optužbe da su zlouporabili ovlast u gospodarskom poslovanju te da su od 1996. do 2000. fiktivnim ugovorima, nenamjenskim zajmovima igračima i trenerima te zlouporabama pri izgradnji sjeverne tribine Maksimirskog stadiona utajili 80 milijuna kuna poreza i prireza i nezakonito ostvarili povrat poreza od 40 milijuna kuna. Na objavu presude nije došao Horvatinčić dok su Novosel i Vrbanović nakon čitanja obrazloženja presude novinarima izjavili da su zadovoljni i da su očekivali takav rasplet. "Sve je bilo izmišljeno. Odgovarao sam po zapovjednoj odgovornosti, a s ničim nisam zapovjedao", kazao je Novosel, ponovivši, kao i na suđenju, da je klub bio pod stalnom kontrolom revizije te da nikada nisu pronađene nikakve nepravilnosti. Trebalo je sedam godina da se to dokaže i na sudu, rekao je Novosel. On je od 1997. do 2000. bio na čelu NK Croatije, kluba kojem je kasnije vraćeno staro ime Dinamo. Bivši vršitelj dužnosti direktora kluba i sadašnji glavni direktor NK Dinama Vrbanović kazao je da su on, Novosel i Horvatinčić bili "kolateralne žrtve onog vremena, tadašnjeg načina poslovanja i zakonske regulative".

ZAGREB - Izrada novog zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, kojim se uređuje i pitanje baza podataka osuđenih počinitelja seksualnih delikata nad djecom u završnoj je fazi, istaknuto je danas na stručnom skupu u ravnateljstvu policije u Zagrebu, na kojem su iznesena iskustva Francuske u organizaciji takvih baza podataka. Načelnica Odjela za kaznene evidencije u Ministarstvu pravosuđa, Gordana Parunov istaknula je na skupu "Baza podataka osuđenih počinitelja seksualnih delikata u Republici Francuskoj" kako na izradi zakona radi radna skupina Ministarstva pravosuđa te da bi njegov prijedlog, koji je u završnoj fazi, u proceduru trebao biti poslan u ljeto. Dodala je da se očekuje da bi takozvani "registar pedofila" trebao zaživjeti 1. siječnja 2013. Ti bi podaci trebali biti tajni i ograničeni, a prema prijedlogu zakona, počiniteljima seksualnih delikata nad djecom onemogućilo bi se zaposlenje u institucijama čiji su korisnici djeca (vrtićima, dječjim domovima, igraonicama)

OSIJEK- Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je danas u Osijeku da je nedavna odluka vlade o ukidanju osječkog Arehološkog muzeja i njegovu pripajanju osječkome Muzeju Slavonije suluda i barbarska te kako od premijera Zorana Milanovića očekuje da je preispita i povuče. Na konferenciji za novinare Šišljagić je rekao kako je u pitanju jedini specijalizirani arheološki muzej istočno od Zagreba u koji je od 2005. uloženo gotovo 70 milijuna kuna. Ocijenio je da je osnutak takvog muzeja u Osijeku bio opravdan jer je to područje bogato arheološkim nalazištima. Ustvrdio je kako je ta odluka, kojom se ukida jedna kulturna institucija, donesena bez ikakvih konzultacija s gradom i županijom, a suprotna je onome što je SDP "proklamirao u Planu 21". Napomenuo da je, kao osječko-baranjski župan, reagirao tako što je premijeru Milanoviću poslao dopis u kojem ga je zamolio da preispita svoju odluku te da je stavi izvan snage jer je osnutak Arheološkog muzeja u Osijeku odobrila struka.Upitao je zašto vlada nije ukinula neki muzej u Zagrebu, Splitu ili Dubrovniku, gdje ih ima više.

ZAGREB- Knjiga zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića "Stepinac – učitelj kršćanske nade" objavljena je u nakladi zagrebačkoga Nadbiskupskog duhovnog stola. Kako je izvijestio Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, knjižica na 64 stranice objedinjuje dvije propovijedi kardinala Bozanića održane u prigodi ovogodišnje proslave Stepinčeva - u zagrebačkoj prvostolnici i Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Zagrebačka homilija pod naslovom "Nada probija put prema uskrsnuću" podsjeća čitatelje na odjeke pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, a osobito na riječi izgovorene o bl. Alojziju Stepincu, navodi Tiskovni ured i dodaje kako je rimska homilija "Rimski pape o blaženom Alojziju Stepincu" održana 12. veljače u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu, a prvi put sabire u jednoj propovijedi proročku "simfoniju svjedočanstava rimskih papa" o Stepinčevom životu. U knjižici je objavljena i molitva za proglašenje svetim blaženoga Alojzija Stepinca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙