FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 11. ožujka 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

OSIJEK - U požaru koji je jutros oko 3 sata buknuo na prijemnom centru i recepciji Javne ustanove Park prirode Kopački rit izgorjela je zgrada prijemnog centra, gdje se nalazi suvenirnica i recepcija, izvijestila je ravnateljica Biserka Vištica. Požar je lokaliziran oko 10 sati, a u gašenju požara sudjelovali su vatrogasci DVD Bilje, DVD Gornji grad Osijek, DVD Retfala i Javna vatrogasna postrojba Osijek. O uzrocima požara znat će se nakon očevida. Po riječima ravnateljice Vištice, na svu sreću nije došlo do ugroze biljnog i životinjskog svijeta Parka prirode Kopački rit, jer se prijemni centar i recepcija nalaze ispred zaštićenog dijela parka. Svi posjetitelji Parka prirode Kopački rit mogu nesmetano doći u obilazak Kopačkog rita jer je prijemni centar premješten u Tikveš, kazala je Vištica. Inače, jučer su djelatnici Parka prirode Kopački rit uputili poziv građanima da su "otvorena proljetna vrata" Kopačkog rita, gdje je, kako su istaknuli, "počeo bujati život, povratak ptica selica, pravljenje gnijezda za buduće stanovnike rita i ostalo".

ZAGREB - Dvadeset mjeseci nakon podizanja optužnice u slučaju "bankomat" zagrebački Županijski sud trebao bi odlučiti o utemeljenosti USKOK-ovih optužaba na račun trojice bivših čelnika Hrvatske poštanske banke (HPB) - direktora Josipa Protege, člana uprave Ivana Sladonje i financijskog direktora Marija Kirinića te osmorice njezinih povlaštenih klijenata. Na zagrebačkome Županijskom sudu za ponedjeljak i utorak najavljena je sjednica optužnoga vijeća suca Ivana Turudića koje prije 17 mjeseci nije prihvatilo optužnicu nego ju je vratilo USKOK-u. Koliko je poznato, to je bio prvi slučaj da je optužno vijeće USKOK-u vratilo optužnicu otkad se primjenjuje novi Zakon o kaznenom postupku.

ZADAR - U prometnoj nesreći koja se dogodila noćas oko 00,30 sati u mjestu Poljana na otoku Ugljanu poginuo je 69-godišnji vozač mopeda, izvijestila je jutros zadarska Policijska uprava. Vozač je sletio s kolnika zbog neprilagođene brzine vožnje uvjetima i stanju na kolniku, dodaje se u priopćenju.

ZADAR - Policija je kod tridesetogodišnjeg Zadranina pronašla heroin i kokain te će danas biti priveden županijskom državnom odvjetništvu u Zadru zbog sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe opojnih droga, izvijestila je jutros zadarska Policijska uprava. Policijski službenici Odsjeka kriminaliteta droga te PU jučer su u Zadru kod osumnjičenog pronašli 10,8 grama heroina i 3,2 grama kokaina. Pretragom stana u kojem boravi pronađeno je 57 grama heroina i oko 100-tinjak grama kemijske smjese za povećanje mase droge te digitalna vaga s tragovima heroina. Daljnjim kriminalističkim istraživanjem policija je utvrdila da je 30-godišnjak u ranijem periodu obavio dvije prodaje od 3,4 grama heroina.

ZAGREB - Performansom capoeire i sambe večeras se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu otvara Festival brazilske kulture Brazilactica koji će uz ritmove brazilske sambe, ples i capoeiru građane upoznati s raznim aspektima kulture te zemlje. Tijekom festivala na više lokacija održat će se desetak radionica afro-brazilske vještine capoeire, sambe i brazilskih udaraljki, izložba, tematske večeri, dani brazilske kuhinje, tribine o Brazilu, a Etnografski muzej za tu će prigodu postaviti malu izložbu fotografija, instrumenata i odjevnih predmeta te predstaviti edukativnu brošuru o povijesti Brazila. Festival će prirediti radionice za napredne samba svirače, uz gostovanje skupine "Sambansa" iz Novog Sada, ali i capoeire za one iznad 40 godina. U sklopu radionica te vještine u kojoj se isprepliću elementi borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe, održat će se batizado, ceremonija u kojoj se učenik službeno prima u 'capoeira obitelj' te po prvi put na ovim prostorima i 'formatura mestrea', dodjela 2. majstorskog pojasa mestre Pontapeu, mentoru škole Capoeira Amazonas. Festival 18. ožujka zatvara dosad najveća brazilska karnevalska povorka u Zagrebu koja će ići od HNK do Cvjetnog trga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙