FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale, ulagače razočarao Fed

NEW YORK, 4. travnja 2012. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica pale jer je splasnula nada da će Fed uskoro dodatno ublažiti monetarnu politiku.

Dow Jones indeks oslabio je 0,49 posto, na 13.199 bodova, dok je S&P 500 pao 0,40 posto, na 1.413 bodova, a Nasdaq indeks 0,20 posto, na 3.113 bodova.

Poticajna monetarna politika američke središnje banke bila je ključni pokretač uspona cijena dionica za 30 posto od listopada prošle godine, premda su i poboljšani makroekonomski podaci poticali taj rast.

Ulagači su se nadali daljnjem kvantitativnom popuštanju monetarne politike, odnosno kupnji državnih obveznica putem tzv. 'QE3' programa, što povećava likvidnost u financijskom sustavu i potiče rast cijena rizičnijih investicija, kao što su dionice. No, nakon jučer objavljenog zapisnika s posljednje sjednice Feda ta je nada splasnula.

Pokazalo se da samo nekoliko članova Fedova savjeta smatra da su potrebne daljnje poticajne mjere ako rast gospodarstva izgubi zamah.

Ulagači su razočarani tim više što posljednji makroekonomski podaci nisu tako dobri kao prije, pa se očekuje usporavanje rasta američkog bruto domaćeg proizvoda s 3 posto, koliko je iznosio u posljednjem lanjskom tromjesečju, na otprilike 2 posto u prvom ovogodišnjem kvartalu.

Zbog toga su jučer pod najvećim pritiskom bile dionice kompanija koje su najosjetljivije na kretanja u gospodarstvu. S&P indeks energetskog sektora pao je 1, a rudarskog 0,9 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 posto, na 5.838 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,05 posto, na 6.982 boda, a pariški CAC 1,62 posto, na 3.406 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙