FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale treći dan zaredom

NEW YORK, 23. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su ulagače na prodaju naveli podaci o slabljenju industrijske aktivnosti u eurozoni i Kini.

Dow Jones indeks 0,60 posto, na 13.046 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,72 posto, na 1.392 boda, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 3.063 boda.

Pad cijena dionica treći dan zaredom posljedica je naznaka slabljenja industrijske proizvodnje u Kini i eurozoni.

U kineskom industrijskom sektoru u ožujku je aktivnost pala peti mjesec zaredom, dok su aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru eurozone u ožujku zabilježile najgoru izvedbu u posljednja tri, odnosno četiri mjeseca.

Posebice je zabrinuo neočekivano oštar pad industrijske aktivnosti u Njemačkoj i Francuskoj, najvećim gospodarstvima eurozone, pa je sve jasnije da gospodarstvo tog 17-članog bloka klizi u recesiju.

Cijene dionica na svjetskim burzama neprestano su rasle od početka godine, zahvaljujući naznakama jačanja američkog gospodarstva. U tom je razdoblju S&P 500 indeks porastao više od 11 posto, dosegnuvši najviše razine u četiri godine.

No, pitanje je može li se uspon cijena nastaviti, s obzirom da je Japan u recesiji, da eurozoni prijeti recesija, dok se rast kineskog gospodarstva usporava.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva moglo bi izazvati pad potražnje za sirovinama, jer je Kina najveći svjetski potrošač metala, pa su jučer pale cijene sirovina.

Zbog toga je S&P indeks energetskog sektora potonuo 2,1 posto, dok su cijene dionica u rudarskom sektoru pale 1,6 posto.

Ulagače nisu oraspoložili ni dobri podaci s američkog tržišta rada. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna za 5.000, na 348.000, najnižu razinu od veljače 2008. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,79 posto, na 5.845 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,27 posto, na 6.981 bod, a pariški CAC 1,56 posto, na 3.472 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙