FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH ponovno na privremenom financiranju

SARAJEVO, 30. ožujka 2012.(Hina) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u petak je bilo prisiljeno donijeti novu odluku o privremenom financiranju, jer vladajuća koalicija u toj zemlji još nije postigla dogovor o proračunu za 2012. godinu.

Predsjednik vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda potvrdio je kako je donešena odluka po kojoj je osigurano 226 milijuna konvertibilnih maraka (oko 115 milijuna eura) za financiranje države i otplatu inozemnog duga do kraja lipnja.

BiH je cijelu 2011. godinu funkcionirala na tromjesečnim odlukama o privremenom financiranju, jer nije bilo suglasnosti među ključnim političkim stranakama o iznosu godišnjeg proračuna.

Ministar financija BiH Nikola Špirić ranije ovog mjeseca je predložio da se proračun za 2012. godinu utvrdi u iznosu od 950 milijuna KM (oko 473 milijuna eura).

Potvrđujući kako je taj prijedlog krajnje restriktivan, Špirić je ustvrdio da nema drugog izbora jer se javna potrošnja mora smanjiti.

Tako je najavio i smanjenje plaća državnim službenicima za pet posto, što je odmah izazvalo provjede strukovnih sindikata uključujući i one koji zastupaju interese policajaca, a oni su kao i carinici već zaprijetili štrajkom.

Pred sjedištem vijeća ministara BiH u Sarajevu već jedanaest dana prosvjeduje nekoliko stotina bivših pripadnika oružanih snaga BiH koji su umirovljeni prije vremena radi planiranog smanjenja broja vojnika.

Njima već mjesecima nisu isplaćene mirovine jer za to nisu bili osigurani novci u državnom proračunu.

Vjekoslav Bevanda u petak je najavio kako će ti dugovi biti izmireni, no kazao je i kako će se mijenjati zakon s ciljem da se umirovljenici koji dobivaju primanja iz državnog proračuna izjednače u pravima s onima kojima mirovine osiguravaju entiteti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙