FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski proračunski manjak manji od planiranog

PARIZ/AMSTERDAM, 30. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Francuski proračunski manjak u 2011. godini dosegnuo je 5,2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je znatno niže od prvotno ciljanih 5,7 posto, izjavio je u petak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy za jednu radio postaju.

Sarkozy, kojeg uskoro očekuju predsjednički izbori, priopćio je taj podatak nekoliko minuta prije nego su objavljeni službeni podaci.

Prvotno je francuska vlada planirala proračunski manjak u visini od 5,7 posto BDP-a, no ministar financija Francois Baroin u proteklim tjednima signalizirao da će se on vjerojatno kretati oko 5,3 posto BDP-a.

Odvojeno, nizozemski statistički ured objavio je u petak da je proračunski manjak te zemlje u prošloj godini smanjen na 4,7 posto BDP-a, u usporedbi s 5,1 posto koliko je iznosio u 2010. Do smanjivanja deficita došlo je zbog bržeg rasta proračunskih prihoda u odnosu na rashode.

Međutim, razina nizozemskog duga uvećana je na kraju prošle godine na 65,2 posto BDP-a odnosno iznosila je 393 milijardi eura. Usporedbe radi, na kraju 2010. godine bila je 62,9 posto BDP-a, podaci su nizozemskog statističkog ureda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙