FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HTZ i ove godine računa s rekordnim posjetom slovenskih turista

LJUBLJANA, 29. ožujka 2012.(Hina) - Hrvatska i ove godine može očekivati odlične rezultate u turizmu, sudeći po bookingu u dijelu europskih država iz kojih dolaze turisti, a postoje naznake da će tako biti i s gostima iz Slovenije koji su lani u rekordnoj godini bili nakon Nijemaca najbrojniji, istaknuli su u četvrtak u Ljubljani direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić i šef predstavništva DTZ-a Goran Blažič.

"Izgledi za ovogodišnju sezonu su odlični", rekao je Blažič predstavljajući zajedno s direktorom HTZ-a Bulićem ovogodišnju turističku ponudu u Hrvatskoj, kao i rezultate u prošloj te očekivanja od ove godine.

S 1,2 milijuna turističkih dolazaka u 2011. i ostvarenih 7,4 milijuna noćenja i 13 posto u ukupnom broju stranih gostiju, Slovenci su lani bili samo iza Nijemaca u rekordnoj godini, kad je po prvim procjenama prihod od turizma donio 6,7 do 7 milijardi eura, izneseno je na konferenciji za novinare.

"Cilj nam je da se ove godine ponovi lanjski rekordan rezultat. Unatoč recesiji koja je još prisutna i u nekim drugim europskim državama iz koje nam dolaze turisti, istraživanja pokazuju da su putovanja i odmor visoko na listi prioriteta Slovenaca", rekao je Blažič, dodajući da i podaci iz prošlih godina govore o stabilnosti slovenskog turističkog tržišta.

Da bi i ovogodišnja turistička sezona mogla biti odlična ocijenio je i direktor HTZ-a Niko Bulić, iznijevši podatke o bookingu na početku sezone. "Rezultati bookinga su odlični, u siječnju je booking u Njemačkoj bio 27 posto veći nego lani", kazao je Bulić. Zbog još uvijek prisutne recesije u dijelu država iz kojih nam dolaze gosti, s izuzetkom Njemačke i Poljske, turisti su skloni birati bliža turistička odredišta, što ide u prilog Hrvatskoj.

Na pitanja o tome što slovenski gosti ove godine mogu očekivati u pogledu cijena smještaja i izvanpansionske potrošnje, Bulić je istaknuo da će cijene biti "povoljne". "Iznenađenja i divljanja cijena u tom pogledu neće biti. Za dizanje cijena nema razloga, mislimo da će biti prisutna razboritost", rekao je Bulić. Dodao je kako u turističkoj ponudi sve više dolazi do izražaja shvaćanje ugostitelja da se manje troši i da je konkurencija u toj djelatnosti svakom godinom sve veća, pa će se zato ponašati "razborito".

Na umjerenost cijena trebalo bi utjecati i to što je ove godine proširen obujam ugostiteljskih i turističkih usluga na koje se plaća snižena stopa PDV-a od samo 10 posto, kazao je Bulić.

Predstavljajući novosti i unapređenje ovogodišnje turističke ponude, Bulić je rekao da će u ovoj sezoni u poboljšanje ukupne turističke ponude biti uloženo 117 milijuna eura, od čega dobar dio u područje Istre, koja je za Slovence najpoželjnija turistička destinacija u Hrvatskoj i na koju otpada u prosjeku 40 do 42 posto njihovih turističkih dolazaka.

Hrvatska će u ovoj sezoni raspolagati s 26 hotela sa 5 zvjezdica, 175 hotela s 4 zvjezdice i 315 hotela s 3 zvjezdice, kapaciteti i smještaj sve su jači u pogledu mogućnosti smještaja i kvalitete, a ostaju velike mogućnosti da se to još poboljša, među ostalim i investiranjem u preko 100.000 "starih" turističkih postelja u zapuštenim ili devastiranim hotelima ili odmaralištima, naveo je uz ostalo Bulić.

Prema njegovim riječima, cilj HTZ-a je da ova turistička godina po obujmu, odnosno broju dolazaka turista i ostvarenim noćenjima ne bude slabija od lanjske, a financijski rezultat mogao bi biti i bolji od lanjske. To je potkrijepio činjenicom da je turistička djelatnost u Hrvatskoj od 2008. godine ostvarivala uspon unatoč već prisutnoj recesiji te da je turizam svake godine povećavao prihod i dobit.

Prve neslužbene procjene govore da je Hrvatska lani od turizma ostvarila 6,7 do 7 milijardi eura, a ako bi Hrvatska narodna banka promijenila metodologiju izračuna pa primijenila tzv. satelitsku bilancu izračuna, kakva se u svijetu koristi, turistički prihod od turizma popeo bi se na oko 10 milijardi eura, naveo je među ostalim Bulić na konferenciji za novinare HTZ-a u Ljubljani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙