FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar blizu najviše razine u mjesec dana prema euru

NEW YORK/LONDON, 12. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Dolar se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zadržao blizu najviše razine u mjesec dana prema euru zbog euforije nakon dobrih podataka s američkog tržišta rada koji čine manje vjerojatnim nove monetarne poticaje Feda.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,3113 dolara, što znači da je na dnevnoj razini ostao nepromijenjen, nakon što se nakratko spustio na najnižu razinu od 16. veljače od 1,3079 dolara.

Dolar je pak skliznuo 0,3 posto prema jenu, na 82,14 jena.

Euro je oslabio prema dolaru i jenu jer su trgovci preusmjerili svoj fokus iz Grčke na sljedeće periferne članice eurozone koje će možda morati restrukturirati svoje dužničke obveze.

U petak je Grčka učinila ključne korake za restrukturiranja svojih dugova, iskoristivši zakone kojima je primorala preostale privatne vjerovnike da zamijene grčke dugove za nove obveznice bitno manje vrijednosti.

Iako je time utrt put isplati sredstava iz drugog paketa pomoći za Grčku, na španjolskim i talijanskim tržištima obveznica izostalo je olakšanje pa su troškovi zaduživanja tih zemalja porasli. Sve te brige vjerojatno će biti razlog daljnjeg slabljenja eura prema 1,3 dolara, pa i ispod te razine u idućim tjednima, smatraju analitičari.

U potrazi za novim smjernicama, uz sastanak američke središnje banke Fed, u fokusu ulagača bit će i zasjedanje japanske središnje banke Bank of Japan, također zakazano za utorak.

U ranijoj trgovini dolar je nakratko dosegnuo najvišu razinu u gotovo sedam tjedana prema košarici vodećih svjetskih valuta a analitičari očekuju da će podršku dobivati iz podataka budu li oni pokazivali nove znakove održivog gospodarskog oporavka.

To je u suprotnosti s eurozonom za čiju se valutu očekuje da će imati teškoća u nadolazećim tjednima jer će zabrinutosti u vezi rasta u eurozoni i rizik od širenja krize potisnuti u drugi plan olakšanje zbog restrukturiranja grčkih dugova. Trgovci kažu da su ulagači skloni prodavati euro nakon svakog uzleta.

Unatoč dobrim vijestima s američkog tržišta rada ulagači ipak nisu skloni zauzimati veće dolarske pozicije pred sutrašnji sastanak Feda, čekajući što će dužnosnici kazati o stanju najvećeg svjetskog gospodarstva.

"Manje kvantitativnog ublažavanja u SAD-u dobro je za dolar. U Europi su najslabiji podatci u zemljama s najslabijim fiskalnim pozicijama, što zabrinjava i još je uvijek razlog za prodaju eura nakon svakog uzleta", kazao je valutni strateg RBS-a Paul Robson u Londonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙