FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet uz kavu

ZAGREB, 22. ožujka 2012. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

ROSWELL - Dobro raspoloženi američki predsjednik Barack Obama posjetio je u srijedu Roswell i rekao da ne može otkriti jesu li isto učinili i izvanzemaljci u slavnom slučaju iz 1947. godine. "Kada sam sletio rekao sam ljudima da dolazim u miru", rekao je Obama, šaleći se o izrazu koji se izvanzemaljcima pripisuje u brojnim pričama i filmovima. Roswell, grad s 50 tisuća stanovnika u Novom Meksiku, diljem je svijeta poznat po tome što je prije 65 godina navodno bio poprište rušenja "letećeg tanjura" i njegove izvanzemaljske posade, koje je pronašla i sakrila američka vlada. "Znate, kada se sastajem sa skupinama dječaka, devetogodišnjaka, desetogodišnjaka.. uvijek me pitaju, jeste li bili Roswellu i je li istina to što govore?", ispričao je Obama. "Onda im kažem da ću ih morati dati ubiti ako im to otkrijem. A oni razrogače oči", šalio se predsjednik. "Naše tajne ostaju ovdje", zaključio je. Obama je bio u Roswellu u sklopu posjeta Novom Meksiku, gdje je promovirao svoju gospodarsku politiku.

PRAG - Češka vlada je u srijedu odobrila prijedlog da se međunarodna zračna luka u Pragu, Ruzyne nazove po Vaclavu Havelu, borcu za ljudska prava, posljednjem predsjedniku Čehoslovačke i prvom predsjedniku neovisne Češke, rekao je u srijedu češki ministar prometa Pavel Dobes. Ta odluka "govori koliko je Vaclav Havel važan za Češku", rekao je Dobes u priopćenju. "Prijedlog bi se trebao realizirati 5. listopada 2012., na 76. obljetnicu Havelova rođenja", dodao je Dobes. Zračna luka, u cijelosti u vlasništvu države, dio je grupacije Česky Aeroholding koja još službeno mora potvrditi tu odluku vlade. Oko 83.000 ljudi su potpisale peticiju u kojoj traže da se najveća zračna luka u Češkoj nazove imenom simbola "Baršunaste revolucije". Pokretač inicijative, filmski redatelj Fero Fenic, vidi u tome simbol "vrata otvorenih prema svijetu", rekao je, preuzimajući izraz drag Havelu. Odlukom je zadovoljna i Havelova udovica Dagmar Havlova.

SALT LAKE CITY - Jedna američka praprabaka proglašena je najstarijom ženom koja je letjela u paraglajderskom tandemu, a letom je proslavila 101. rođendan. Guinnessova knjiga rekorda potvrdila je njezin pothvat i objavila da je povijesni let Mary Allen Hardison 1. rujna prošle godine u blizini Salt Lake Cityja bio "korak naprijed u rušenju rekorda". Mary Allen Hardison iz Ogdena u državi Utahu izjavila je kako je odlučila otići na paraglajding kad se tim sportom počeo baviti njezin 75-godišnji sin Allen. "Samo zato što ste stari ne znači da morate cijeli dan besposleno sjediti", rekla je. Njezin su let gledala njezina unučad. Unuci su bili i kad je na 90. rođendan bila u Disneylandu i vozila se na svim atrakcijama za odrasle. Za idući rođendan planira sanjkanje u Utahu. Rekorderka je pozvala sve stogodišnjake da sruše njezin novi rekord.

WASHINGTON - Unuka bivšeg američkog predsjednika Dwighta Eisenhowera je rekla da bi predloženi spomenički kompleks u Washingtonu njemu u čast trebalo redizajnirati jer je preskup i neprimjeren njegovom skromnom karakteru. "Eisenhower bi želio nešto skromnije. Ovo je golemo", kazala je unuka Susan Eisenhower pododboru za nacionalne parkove House Natural Resources Committee, a njoj se u ocjeni pridružio i veći broj stručnjaka. Arkitekt Frank Gehry je za nekadašnjeg zapovjednika savezničkih snaga u Drugom svjetskom ratu i predsjednika u dva mandata zamislio memorijalni kompleks na velikoj površini s drvećem, interaktivnim ekranima i 20-metarskim metalnim goblenima te kipom mladog Eisenhowera nasuprot dva golema bloka s bareljefima s ključnim trenutcima njegove karijere. Cijeli projekt procijenjen je na 112,5 milijuna dolara. Obitelj smatra da bi skromniji projekt bio više po volji slavnom predsjedniku i prohvatljiviji američkom narodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙