FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 15. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

NANTES - Krave po cijelom svijetu oplakuju gubitak "Jockoa", trećeg najpotentnijeg rasplodnog bika svijeta, koji je umro prirodnom smrću ostavivši za sobom do 400.000 potomaka. Jocko Besne je ostvario plodnu 17-godišnju karijeru tijekom koje je donirao 1,7 milijuna doza sperme koje su korištene u Francuskoj i inozemstvu kako bi se očuvala pasmina goveda Holstein, glavna vrsta crno-bijelih mliječnih krava u Francuskoj. Poljoprivredna zadruga Creavia, koja je uzgojila Jockoa, rekla je da vjeruje da je Jocko za sobom ostavio između 300.000 i 400.000 potomaka. Službeno je otac 161.888 goveda u 21 zemlji jer sve države nisu vodile evidenciju. Jocko je došao na svijet 1994. godine, dopušteno mu je da se umirovi prošle godine a uginuo je početkom ožujka.

NEW YORK - Upitate li bogate koji im je najveći problem bogatstvo donijelo, obično će pokazati na djecu, piše u srijedu Wall Street Journal na svojoj internetskoj stranici. Većina današnjih bogataša koji se nisu rodili bogati, a istraživanja pokazuju da je 75 posto takvih, očekuju kao roditelji da njihova djeca prigrle vrijednosti srednje klase, upravo kao oni nekad. Australska milijarderka, vlasnica rudnika Gina Rinehart otvorila je debatu neobičnom sudskom bitkom koja traje u australskom pravnom sustavu. Ukratko, ona je od oca naslijedila bogatstvo, a i njezino troje djece dobilo je udjele u obiteljskom trustu. No gđa Rinehart isključila ih je iz vlasništva i djeca joj sudski uzvraćaju. Sudski dokumenti koje su prenijeli australski mediji pokazuju kako ona vjeruje da njezina djeca nisu sposobna upravljati svojim bogatstvom. Nijedno od njih nikad nije radilo neki posao koji im nije dala obitelj.

BEOGRAD - Srbijanski učenici moći će ubuduće u školama učiti kineski jezik nakon što su u srijedu srbijanski ministar obrazovanja Žarko Obradović i kineski veleposlanik u Srbiji Zhang Wanxue potpisali dokument koji će u osnovnim i srednjim školama u Srbiji omogućiti učenje kineskog jezika. Potpisani memorandum o suradnji na provedbi projekta učenja kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, po Obradovićevim riječima, omogućit će da odmah počnu satovi kineskog jezika za 2462 učenika osnovnih i srednjih škola. Riječ o pilot-projektu koji će trajati do kraja školske godine, a uspije li projekt, kineski će jezik biti moguće uvesti kao izborni predmet.

BERLIN - Njemačka ministrica obitelji Kristina Schroeder iznijela je ideju da se i bakama i djedovima koji su još radno aktivni omogući uzimanje rodiljnog dopusta kako bi se brinuli o unucima, a da ih istovremeno čeka njihovo radno mjesto. "Želimo uvesti pravo na 'dopust za bake i djedove' za sve", rekla je na konferenciji za novinare ministrica . Modaliteti dopusta morali bi se još utvrditi, dodala je, ali je jasno da za razliku od roditelja, bake i djedovi ne bi primali naknadu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙