FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 14. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK - Pokazujući sve veću dominaciju digitalnog izdavaštva najstarija enciklopedija na engleskom jeziku prelazi potpuno u digitalno doba. Encyclopaedia Britannica, koja se tiska neprekidno otkako je prvi put objavljena u Edinburghu u Škotskoj 1768., priopćila je u srijedu kako će prekinuti objavljivanje svojih tiskanih izdanja i nastaviti s digitalnim verzijama do kojih se može doći online. Njezino najvažnije tiskano izdanje u 32 toma koje se pojavljivalo svake dvije godine prodaje se za 1.400 dolara. Online pretplata staje 70 dolara godišnje a tvrtka je odnedavno pokrenula i niz internetskih aplikacija po cijeni od 1,99 dolara do 4,99 dolara mjesečno. Tvrtka je objavila kako će nastaviti prodavati svoja tiskana izdanja dok ne rasproda zalihu od oko 4000 kompleta.

SEUL - Ruski i južnokorejski znanstvenici potpisali su sporazum o zajedničkom istraživanju radi kloniranja mamuta, vrste nestale sa Zemlje prije 10.000 godina.

Sporazum su potpisali Vasilij Vasiljev, pomoćnik rektora Sveučilišta Republike Sahe, te jedan od pionira kloniranja, kontroverzni južnokorejski znanstvenik Hwang Woo-Suk iz Zaklade za istraživanje biotehnologije Sooam. Hwang Woo-Suk priznati je autor prvog kloniranog psa nazvana Snuppy 2005. On je međutim godinu dana kasnije "izbačen" iz znanstvene zajednice pošto je utvrđeno da je lažirao istraživanja matičnih stanica. Znanstvenici žele klonirati mamuta nakon što su ostaci tih velikih biljoždera nestalih prije više tisućljeća s površine Zemlje pronađeni u sibirskom permafrostu.

RIM - U talijanskom gradiću Falciano del Massico s 4.000 stanovnika u pokrajini Caserta, predsjednik općine je izdao naredbu kojom se zabranjuje umiranje, piše dnevni list La Stampa. Od 5. ožujka na "cijelom području općine, zabranjeno je stanovnicima i svima koji se tamo zateknu prijeći granicu zemaljskog života. Naredba je neodgodiva". Stanovnici su ju blagonaklono prihvatili. Kad ju netko i ne bi poslušao, ne bi se znalo gdje ga se može pokopati, jer Falciano del Massico nema groblje. Problem je nastao u rujnu 1964. kada se Falciano odijelio od mjesta Carionola. "Oni koji su radili na podjeli terena nisu uočili da Falcianu treba pripisati i dio groblja", objasnio je predsjednik općine. Od tada obitelji nakon smrtnog slučaja naokolo traže grobno mjesto.

RIM - Firenca je najugodniji grad za život u Italiji, dok je Napulj najgori, prema rezultatima istraživanja objavljenim u dnevnom listu Corriere della Sera. Politehnika iz Milana provela je istraživanje među stanovnicima 12 talijanskih gradova (Rima, Milana, Napulja, Torina, Firence, Bologne, Verone, Venecije, Barija, Genove, Catanije, Palerma) kojima su postavljena pitanja o stanovanju, prijevozu, okolišu, otpadu i slobodnom vremenu. Firenca je na prvom mjestu uz prosječnu ocjenu 6,15 od 10, a slijede je Bologna (6,08) i Torino (6,05). Tri posljednja mjesta zauzimaju Catanija (4,20), Palermo (3,70) i Napulj (3,32). Rim je na osmom mjestu, a Milano, gospodarska prijestolnica na šestom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙