FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi makrogospodarski pokazatelji i brige u vezi s Grčkom pogodili euro

LONDON, 22. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu na međunarodnom tržištu bio pod pritiskom jer je optimizam u vezi drugog paketa pomoći za Grčku splasnuo, a dodatni su uteg bili i najnoviji slabi makrogospodrski pokazatelji iz eurozone.

Euro je u takvom ozračju ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na dolar i njime se trgovalo po 1,3241 dolar, ispod najviše razine u posljednja gotovo dva tjedna od 1,3293 dolara, na koju se popeo dan ranije. Od kraja siječnja kreće se u rasponu od 1,30 do 1,33 dolara.

Dosegnuo je i novu najvišu razinu prema jenu u posljednja tri mjeseca od 106,33 jena, nakon čega se stabilizirao na 106,13 jena, u dnevnom plusu od 0,55 posto.

Dolar je također bio na dobitku prema jenu, dosegnuvši najvišu razinu od sredine srpnja od 80,37 jena.

Dodatne pritiske na euro izazvalo je najnovije izvješće londonske tvrtke Markit koje pokazuje da eurozoni prijeti recesija s obzirom na pad aktivnosti kako u uslužnom tako i u proizvodnom sektoru.

U fokusu tržišta je i skorašnja ponuda jeftinih trogodišnjih zajmova Europske središnje banke (ECB), koja će se održati idući tjedan. Očekuje se da će bankama biti ponuđeno daljnjih oko 500 milijardi eura, a neki predviđaju čak i dvostruko veći iznos.

Pritisci na jen ne popuštaju od prošlotjedne neočekivane najave japanske središnje banke o povećanju programa otkupa imovine. Analitičari smatraju da bi takav potez mogao označiti kraj dugotrajnog uzleta jena koji je primorao središnju banku da u tri navrata prošle godine intervenira s ciljem obuzdavanja njegova jačanja.

Dolar je u veljači prema jenu ojačao gotovo pet posto i na putu je da zabilježi najveći mjesečni postotni dobitak od ožujka 2010.

Euro je danas dosegnuo najvišu razinu u dva mjeseca prema britanskoj funti od 84,42 penija, jer se funta našla pod pritiskom nakon što je bilješka s posljednjeg sastanka britanske središnje banke pokazala da su dva člana odbora glasala za povećanje programa kupnje imovine, čime se povećava rizik daljnjeg popuštanja monetarne politike u ovoj godini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙