FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački Ifo pružio podršku euru

LONDON, 23. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima ojačao na najvišu razinu prema dolaru u 10 tjedana a dosegnuo je i najvišu razinu od studenog prema jenu, crpeći podršku iz boljeg od očekivanog izvješća instituta Ifo o poslovnom povjerenju u Njemačkoj.

Euro je ojačao prema dolaru 0,4 posto i njime se trgovalo po 1,3294 dolara. Spustio se tako s ranije dosegnute najviše razine od sredine prosinca od 1,3343 dolara. Ojačao je i prema jenu, dosegnuvši najvišu razine u tri i pol mjeseca od 106,87 jena, da bi se potom stabilizirao na 106,52 jena.

Dolar je pak oslabio prema jenu za 0,2 posto i njime se trgovalo 80,12 jena, ispod najviše razine u sedam mjeseci od 80,406 jena, na koju se popeo u srijedu. Spustio se i na najnižu razinu u tri i pol mjeseca prema švicarskom franku i njime se trgovalo po 90,35 centima.

Takvi pritisci na tečaj dolara prema franku izazvali su i slabljenje eura prema franku, nakon čega se njime trgovalo po 1,2051 franak.

Veće dobitke iznad 1,33 dolara ipak je teško očekivati zbog uvjerenja da najnoviji paket pomoći za Grčku ne znači da su time problemi okončani, a očekuje se i da će dužnička kriza ograničavati uzlazni trend, tumače analitičari.

Vjetar u leđa euru je danas pružio neočekivano snažan Ifo indeks poslovnog povjerenja u Njemačkoj, pokazavši u veljači poboljšanje četvrti mjesec zaredom. Takvi podaci ojačali su nade da će se stanje u najvećem europskom gospodarstvu poboljšati i da će izbjeći recesiju, a nakratko su stišali i zabrinutosti u vezi sumornih gospodarskih prognozi eurozone.

S prethodnih najviših razina u dva i pol mjeseca prema dolaru euro je ipak kliznuo nakon što je EK u najnovijim ažuriranim prognozama objavila da će se gospodarstvo eurozone u ovoj godini smanjiti za 0,3 posto.

"Njemački Ifo indeks bio je dobar i važan je zato što tržištima nudi mogućnost da isključe najgori scenarij za tečaj eura prema dolaru. Međunarodni ulagači i dalje vjeruju u održivost jezgre EU-a i to je jedan od razloga zašto euro ne klizi dublje u odnosu na dolar", kazala je Asmara Jamaleh, valutna analitičarka u talijanskoj banci Intesa Sanpaolo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙