FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brige u vezi Grčke i gospodarstva eurozone pritišću euro

LONDON, 6. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u utorak oslabio prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti u vezi sporazuma o zamjeni grčkih državnih obveznica i rasta eurozone, što je dalo vjetar u leđa valutama koje ulagači percipiraju kao sigurna utočišta, poput američke i japanske.

Euro je tako prema dolaru bio na gubitku 0,5 posto i njime se trgovalo po 1,3147 dolara, nakon što se ranije nakratko spustio na oko 1,3130 dolara, najnižu razinu od 17. veljače. Na izrazitijem gubitku bio je prema jenu, oslabjevši za jedan posto, na 106,45 jena, što je njegova najniža razina od 23. veljače.

Dolar je prema jenu na dnevnoj razini oslabio 0,4 posto i njime se trgovalo po 81,06 jena.

Zabrinutosti u vezi toga hoće li Grčka uspješno okončati pregovore o zamjeni državnih obveznica s njihovim vlasnicima u privatnom sektoru do krajnjeg roka u četvrtak pogodile su danas euro, koji ostaje podložan daljnjim pritiscima pred istek tog roka.

U takvim okolnostima dodatno su pritiscima bile izložene rizičnije valute, pri čemu su australski i novozelandski dolar nastavili slabjeti, nakon pada dan ranije izazvanog viješću iz Kine o najnižoj ciljanoj godišnjoj stopi rasta u proteklih osam godina.

"Euro je izrazito otporan, no mišljenja sam da smo dotaknuli gornju granicu raspona za idućih nekoliko tjedana, a pred nama su mine koje bi mogle gurnuti jedinstvenu europsku valutu ponovno ispod 1,30 dolara", kazao je Nick Beecroft, viši tržišni konzultant u banci Saxo.

Revidirani podaci europskog ureda za statistiku Eurostata o bruto domaćem proizvodu (BDP), objavljeni danas, potvrdili su da je gospodarstvo eurozone na putu recesije nakon pada u četvrtom tromjesečju za 0,3 posto prema prethodna tri mjeseca. Tim podacima prethodilo je izvješće londonske tvrtke Markit o aktivnostima u sektoru proizvodnje i usluga koje je istaknulo slabe prognoze za gospodarstvo regije.

Grčka i njezini kreditori u posljednjoj su fazi pregovora čiji je cilj otpisati više od 100 milijardi eura dugova u posjedu privatnog sektora, što je ključna komponenta drugog paketa međunarodne pomoći, vrijednog 130 milijardi eura.

"Indicije da će zamjena obveznica biti uspješna djeluju donekle pozitivno na euro, dok će svaki jasan znak neuspjeha dramatično nepovoljno utjecati na jedinstvenu europsku valutu", navodi francuska banka BNP Paribas u bilješci klijentima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙