FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Upozorenja Srbiji zbog izbora na području Kosova

BEOGRAD/LONDON, 14. ožujka 2012. (Hina) - Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin i britanski ministar za Europu David Lidington u srijedu su u odvojenim izjavama upozorili Srbiju da bi održavanja srbijanskih lokalnih izbora na području Kosova bilo suprotno međunarodnom pravu i politici Europske unije.

Kacin je za radio Slobodna Europa izjavio da se Bruxelles neće miješati u odluku predsjednice srbijanskog parlamenta Slavice Đukić Dejanović da raspiše lokalne izbore u Srbiji uključujući i Kosovo, ali je ukazao kako je važno hoće li izbori na Kosovu biti doista održani.

"Sve dok se ti izbori (na Kosovu) ne budu održavali neće biti razloga da sumnjamo u predanost Srbije njezinome putu prema Europskoj uniji", kazao je Kacin.

Iz Bruxellesa je došlo toliko jasnih poruka koje govore o tome da se Srbija mora dokazati na djelima, a ne na riječima, rekao je Kacin te ocijenio kako je Srbija razumjela očekivanja iz EU što se tiče eventualnog dobivanja datuma za početak pregovora o pristupanju.

"Mislim da Kosovo više ne smije biti talac Srbije i da je dogovor, koji je rezultat dijaloga između Beograda i Prištine, o regionalnom predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima, veliki korak dalje. Ali ova odluka po mome je mišljenju donešena u predizbornoj groznici", ustvrdio je Kacin.

Britanski ministar za Europu David Lidington u srijedu je također ukazao na neprihvatljivost održavanja srbijanskih izbora na području Kosova.

"Održavanje srbijanskih lokalnih izbora na području Kosova bilo bi suprotno međunarodnom pravu", poručio je Lidington u priopćenju objavljenu na internetskim stranicama britanskog ministarstva vanjskih poslova.

On je istodobno pozdravio izjavu predsjednice srbijanskog parlamenta da srbijanski izbori moraju biti u skladu s međunarodnim obvezama Srbije te podržao srbijanske vlasti u nakani da se glede održavanja izbora na području Kosova posavjetuju s relevantnim međunarodnim organizacijama.

U utorak su u Srbiji za 6. svibnja raspisani parlamentarni i pokrajinski izbori, a za isti datum predsjednica srbijanskog parlamenta raspisala je lokalne izbore, obuhvativši njima i Kosovo.

Premda se u medijima proteklih dana nagađalo da bi istodobno, za isti datum, mogli biti raspisani i predsjednički izbori, to se nije dogodilo, no mogućnost raspisivanja predsjedničkih izbora još nije isključena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙