FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska kompanija Acciona počela s gradnjom vjetroparka u Hrvatskoj

ZAGREB/MADRID, 21. ožujka 2012. (Hina) - Drugi po veličini španjolski operater vjetroparkova Acciona Energy izvijestio je u srijedu da je počeo s gradnjom vjetroparka Jelinak u Hrvatskoj čija će snaga iznositi 30 megavata.

Vjetropark Jelinak u općini Seget u Splitsko-dalmatinskoj županiji obuhvaćat će dvadesetak Acciona turbina jačine 1,5 megavata i proizvoditi 81 milijun kilovat sati struje godišnje. Opskrbljivat će energijom više od 30.000 hrvatskih kućanstava i zamijeniti oko 48 tisuća barela ekvivalenta fosilnih goriva.

Građevinski radovi trebali bi biti završeni do kraja ove godine, navodi se u priopćenju.

Vrijednost investicije nije navedena, no prema ranije objavljenim podacima iznosi oko 45 milijuna eura.

Čistom energijom proizvedenom u vjetroparku Jelinak izbjeći će se emisija 77.841 metričkih tona ugljičnog dioksida, izračunali su u Accioni.

Na kraju prošle godine Accionini su ukupni instalirani kapaciteti za proizvodnju struje iz energije vjetra iznosili 6.920 megawata, od čega njih 2.283 u Španjolskoj.

Španjolsko poduzeće trenutno posjeduje vjetroelektrane u matičnoj Španjolskoj, te u SAD-u, Meksiku, Kanadi, Njemačkoj, Portugalu, Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Indiji, Južnoj Koreji i Australiji.

"Hrvatska nudi zanimljive mogućnosti za razvoj vjetroelektrana zbog visoke energetske ovisnosti, značajne uloge fosilnih goriva u elektroenergetskoj mješavini i predstojećeg ulaska u Europsku uniju (očekivani je datum 1. srpnja 2013.). To znači da će se zemlja morati uskladiti s energetskom i politikom borbe protiv promjene klime u Europskoj uniji, koja se obvezala da će do 2020. povećati udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji na 20 posto", navodi se u priopćenju Accione.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙